Senaste inläggen

Av Kent Livendahl - 28 januari 2019 12:03

 

Förintelsen…

En liten påminnelse…

Igår den 27 januari var det Förintelsens minnesdag. Den får vi aldrig glömma! FN bestämde 2005 att detta datum skulle vara den internationella minnesdagen för Förintelsens offer. Minnesdagen är till för alla som bekämpar intolerans, främlingsfientlighet, rasism och antisemitism! I Sverige har den varit en nationell minnesdag sedan 2001. I Stockholm arrangeras ett antal minneshögtider med tal av statsministern. I Östersunds bibliotek har man en minnesutställning med utgångspunkt ur Anne Franks liv. Anne Frank var en judisk flicka, född 1929 och död 1945 i koncentrationslägret Bergen-Belsen.  Hon blev internationellt känd för sin dagbok, som skildrar hennes upplevelser under den tyska ockupationen av Nederländerna under andra världskriget./Wikipedia

Detta var en liten kortis! Nu väntar fiolen och sedan ska jag ta mig an veckans matsedel. Vi ses och hörs/Kenta

Av Kent Livendahl - 27 januari 2019 23:16

 

Att gå vidare i livet

Hej ni som har hittat till min blogg med adress varsting.bloggplatsen.se!

Nu har jag skrivit av mig min frustration över hur jag blev behandlad av min förra arbetsgivare.

Nu måste jag gå vidare med mitt skrivande, nu med mer positiva saker. Har vanan inne att skriva om nyheter, lite om sånt som ska hända och sånt som hänt. Handlar mycket om region Åre, Bergs och Östersunds kommuner. Ska försöka lägga ut på facebook och på min blogg, varsting.bloggplatsen.se !

Nu på fredag ska jag gå på Östersundsrevyn och jag tror att jag ska berätta lite om den.

Om du som jobbar i en förening eller företag och vill att jag ska skriva och berätta om din verksamhet så hör av dig. Det är sådant jag ska fylla min tid med hädanefter. Har fyllt 70 och blev på ett tråkigt och en smula krångligt sätt avpolletterad från mitt tidigare jobb. Ni som läst min blogg de senaste dagarna vet hur det gick till.

Övar på min fiol ibland då jag anmält mig till en musikkurs i mars, planerar också att skriva små berättelser till min blogg.

Vi ses och hörs/Kenta    

Av Kent Livendahl - 26 januari 2019 17:21

 

”Ta ingen skit”!

Med anledning av nedanstående händelser har jag rådfrågat några personer om hur man ska handskas med sådana!

1 Mina barn menar att det viktigaste är ”Ta inget skit! Efter sorgearbetet ska man lugnt säga  till sitt ”hatobjekt” Jag önskar dig ett lång och lyckligt liv”

2 En ung vän till mig tycker: Jag brukar visualisera en byrå där jag stoppar ner personen i en låda och skjuter igen, på så vis får jag kontroll över situationen! Hon tycker att man ska hålla sig lugn, och bara le (om möjligt) vilket ofta gör att den andra personen lär sig en läxa samtidigt som det tar minst energi av en själv!

Jobbar fortfarande med att få bort de som ockuperar min hjärna och stjäl min energi. Ok, vi tar storyn från början. Jag trodde aldrig på idén om att först lägga ner ett prenumerationsmagasin och sedan  göra ett gratisblad med ett begränsat utdelningsområde och dessutom med frågan, hur ofta har vi råd att trycka och dela ut det. Man har ju redan en fin webbtidning, www.321an.se . Jag tyckte att man skulle satsa på webbtidningen i stället, det andra förslaget såg jag som en tillbakagång! Det framförde jag till ägaren Hbis och dess styrelse. En ledamot tyckte som jag, och tycker fortfarande (träffade honom igår då han berättade detta) och lämnar styrelsen nu. Han har även andra orsaker att lämna styrelsen vid kommande årsmöte. Men övriga i styrelsen var för en gratistidning! Så blev det!!

Då förstod jag att det var dags för mig, nyss fyllda 70, att lämna skutan. Så jag och ordförande kom överens att jag skulle säga upp mig och på begäran så lovade jag att jobba kvar tom februari. Till saken hör att styrelsen skapade en särskild grupp som skulle driva och bestämma över vad som skulle publiceras i gratisbladet, dock ej vad som skulle publiceras i webbtidningen som jag ansvarade för tom februari månad 2019  

Allt gick sin gilla gång men en dag när jag fick en intressant nyhet om att konstnären Rolf Kjellberg hade överklagat ett beslut att man skulle göra  en fiskodling i Kallsjön i Kall, då publicerade jag den på 321an,se . Men den försvann ideligen och jag höll på en hel dag och jobbade med detta, varför försvann den. Nästa dag fick jag veta att någon i styrelsen på uppdrag tog bort den ideligen. Förklaringen var att den inte passade för att de som tycker annorlunda inte hade fått komma till tals. Men enligt min åsikt var inlägget skrivet så att det direkt inbjöd de som tyckte annorlunda att höra av sig med sina åsikter i ämnet.  Men att inte ens få diskutera det gjorde att jag slutade direkt!

Kränkning nummer 1: Att inte ta kontakt med mig som ansvarig för webbtidningen innan artikeln togs bort!
Kränkning nummer 2: Det gick några dagar och då fick jag se att samma ämne, fiskodling i Kall behandlades i en annan tidning av samma skribent som hade varit med om att förbjuda det som publicerats i www.321an.se !

Vi ses!/Kenta


Av Kent Livendahl - 25 januari 2019 11:12

   

Om man blir ovän med någon som bor i samma by, hur gör man då? Med ovän menar jag  att den personen blir ett verkligt hatobjekt. Det går helt enkelt inte att bli sams igen. Personen eller personerna beter sig i ditt tycke svinaktigt åt, och ni stöter på varandra  ofta vilket är helt oundvikligt i den lilla byn där ni båda bor och verkar. Svårt! Först och främst ska du stå upp för din åsikt, som Grynet sa i sitt TV-program: Ta ingen skit!! Men sedan ockuperar ditt hatobjekt din hjärna och stjäl en massa energi ifrån dig! Du bearbetar din sorg, sorgearbete pågår under en längre tid, men det är svårt att bli fri hatobjektet! Vad göra?

Till slut rådfrågade jag mina kloka barn och sentensen av deras råd var, först Ta ingen skit  och sedan, för att rensa sin hjärna, tänk och säg bara om hatobjektet: ”Jag önskar dig ett långt och lyckligt liv”!!

Jag är fortfarande i sorgearbetet men jag ska så småningom prova deras råd!/Kenta

Av Kent Livendahl - 24 januari 2019 18:45

   


Dagbok 2019-01-23

Som idag handlar om innehållet i HALLENPOSTEN nr 11 november 2006. Först konstaterar man att vid den tiden hade vi börjat göra omslaget i färg medan innehållet  fortfarande var svart/vitt. Dock var vissa annonser i färg. De företag som annonserade betalade extra för att få sin annons i färg!

*Det året, 2006 fyllde både HallenPosten och Hbis 10 år!

*Stora salen på Hallgården fylldes av bygdens invånare, fler än 150, som ville förklara att skolstrukturutredningens förslag var direkt dåligt. Det blev sågat av Hallenbygdens befolkning!!!
De flesta blev nog överraskade  när rektor Maud Jacobsson sa att det skulle bli grupparbete under kvällen. Alla skulle tycka till om förslaget och sedan skulle det sammanställas till ett remissvar så att politikerna skulle veta vad vi här i Hallen tycker.  Enligt Leif Svedin skulle allt kunna vara klart för beslut tidigt nästa år. Det blev protester mot att förkorta 150 personers åsikter till ett enda utlåtande…
Det blev grupparbete och det fanns punkter i skolstrukturutredningens förslag som skulle behandlas gruppvis. Här är några punkter som behandlades.

*Om att flytta förskolan nere vid sjön upp till skolan: Ogenomtänkt och dåligt, Motivering: Närheten till skogen och sjön är suverän för små barn, lugnt och tryggt. Fina och för ändamålet bra lokaler! Fin utemiljö! Barn, föräldrar och delar av det lokala näringslivet har under åren satsat pengar och arbete på att göra utemiljön bra för de små.
* Om att lägga ned högstadiet: Ogenomtänkt och dåligt! Motivering: Ett år är det för få barn, annars är det ingga problem med elevantalet, varken tidigare eller senare! Om högstadiet i Hallen läggs ner skulle inflyttningen till denna del av Åre kommun hejdas och på sikt skulle folk flytta härifrån! Det är också möjligt att en friskola skulle startas eller att man skickar sina barn till högstadiet i Myrviken, Bergs kommun eller varför inte till Östersund. Avstånden är ungefär desamma som till Mörsil!

*Hbis trycker tidningen Alsenbladet tack vare kontakten med Bengt Jakobsson som är född och uppvuxen i Hallen men nu bosatt i Alsen.

* Mattias Larsson från Höla tillsammans med kompisen Niklas Lindgren tog på sig att reparera och byta nästan alla dörrar på Allhuset efter ett inbrott.

*Lennart Lindgård hyllar den avlidne författaren Richard Öhman med en artikel med rubriken ”Hålet efter Richard”.

* Anders Bodin släpper sin cd Hall of flames.  Tillsammans med sina bröder Magnus och Mikael, medlemmar i ”Bodin-Rocker-Team”

* Malin Jonsson, egen företagare hyrde rummet som Pär Lennartsson hyr nu. Malin deltog också som skribent med artikeln ”The Law of Attraction” i detta  nummer.

*Familjesidan fanns med på den tiden, i detta nummer 2 x 4 generationer!

Vi ses imorgon/Kenta

Av Kent Livendahl - 23 januari 2019 20:10

 

Dagbok 2019-01-22

Mer nostalgi, hur var den gamla tidningen HALLENPOSTEN?
Idag berättar jag lite mer om innehållet i samma tidning som igår, nr 1 januari 2001!

Skickar med en bild på det numrets SKOLNYTT. Redaktörer var då, Sara Johansson, Åsa Frank, Jon Larsson och Georg Montelius. Detta gäng producerade många historier och i klassen fanns tydligen en poet som levererade en dikt, Sofie Wågegård som skrev följande fina dikt:

Vintern är kommen
kommen är snön
Snön är vit. Vit är marken.
Marken är kall. Kallt ute.
Ute snöar det.
Det är skönt med vintern.
Vintern är kul.
Kul med snön.
Av snön kan man bygga snögubbar.

Av: Sofie Wågegård

Nu behövs det ett par historier också.

Jag drömde en konstig dröm i natt. Jag drömde att jag åt en stor marshmallow och när jag vaknade var min kudde borta. Av: Emil Wahlén.

Lille Klas gråter för hans spargris har gått sönder, men då kommer hans storasyster och säger ”Lugn, du kan lägga dina pengar i min spargris istället. Av: Rasmus Svedin

 På den tiden hade vi hjälp av Inger i Bäck som hjälpte ÖP och skrev reportage åt dom. Hennes granne Elsa Dannelind skrev åt LT och något av det sista som jag gjorde åt Hbis kan ni se på 321an om att ”Vädret skiftar”. Den bilden har jag fått av sonen Lennart Dannelind.

Inger skrev ett reportage om barnen som gjorde en Tidsresa på hembygdsgården (Ifvarsgården) i Hallen. Så här skrev hon:
”Det här var livat”, tyckte alla 5-6- och 7-åringar i Hallen, Gärdsta och Arvesund som under 2 dagar fick vara på Ifvarsgården. På tröskel till det nya året fick de lära sig hur man förberedde julen på lantgårdarna för hundra år sedan.

De fick lära sig att baka rån i bakugnen, sopa på gammalt vis med kvastar, de fick hämta barr och grankvistar, hugga ved och strö ute hos kossorna i lagårn. Inne fick de lära sig att byta i sängarna och bädda, göra girlanger, måla julgubbar till granen och mycket annat. Det var minsann ingen hejd på arbetsglädjen, kunde dagisföreståndarinnan Lilian Olsson konstatera. Medhjälpare var Karin Bergqvist, Karin i Våge, Anita Hedström, ”lagårdsförmannen” Pär-Örjan Pålsmarker samt Ingegerd Bergqvist som ju är proffs på fäbodssysslor och djurskötsel mm, genom alla sina år som butös om somrarna på Hovde fäbodvall.

Som final på de lärorika dagarna fick barn och ledare njuta av jättegod risgrynsgröt. Som en glad överraskning kom en tomte och slängde in paket och försvann som en oljad blixt!!
Oförglömliga, härliga, roliga och förstås mycket lärorika dagar för våra yngsta. Det är tredje året i rad som de här årskullarna får vara med om detta.

Uppmuntran ger uthållighet

Text & Foto Inger i Bäck

God natt!/Kenta

Av Kent Livendahl - 22 januari 2019 14:49

   

Dagbok 2019-01-21

Nu vill jag berätta om tidningen som vi började göra redan 1995, ”HallenPosten vår egen tidning”.
Den första nostalgitrippen får ni läsare med material hämtat ur nedanstående nummer från januari 2001!

HALLENPOSTEN
2001 nr 1 Januari utgåva 49 Vår egen tidning  Pris 25:-

Ur den hämtar jag material till denna dagbokstext

REDAKTIONEN bestod då av Annette Bergqvist, Birgitta Andersson, Birgitta Persson, Johan Seger, Olov Livendahl och Astrid Wedenholt. Ansvarig utgivare var Kent Livendahl som även skrev en krönika med tankar om vad som har hänt och sånt som skulle hända.

Redax januari 2001
Vi är nu definitivt inne i ett nytt århundrade. Ni minns att de lärde diskuterade huruvida det verkliga millennieskiftet var mellan199/2000 eller 2000/2001. Hur det är med dett måste vi ha passerat gränsen.I Hallens Sportklubb arbetar många eldsjälar och vinteridrottarna måste nu vara nöjda med vädret. Hallens Alpina, sektion i HSK, ska arrangera SM i alpin skidåkning för juniorer. Platsen blir uppe vid Höglekardalens semesterby. Det är en stor ära och ett stort ansvar och i nästa nummer kommer Jan Andersson att berätta om vägen fram mot detta ärofyllda tillfälle. Missa inte det!

 

Jag berättar bara en del av denna månads Redax. Hoppar iväg till:

Det talas mycket om jämställdhet i samhället, tex jämställdhet mellan könen. Centralgestalten för kvinnokampen är förstås Fredrika Bremer. Det är i år tvåhundra år sedan hon föddes. En människa man som man fortfarande uppmärksammar tvåhundra år efter sin födelse måste var något alldeles extra. HallenPosten rådfrågar uppslagsverken.
Fredrika Bremer föddes i Finland 1801 men kom till Sverige redan 1804 då familjen flyttade till Stockholm. Föräldrarna försökte trimma Fredrika till att bli en lika god societetsdam som modern. De företog en årslång resa på kontinenten som skulle göra henne begärlig på äktenskapsmarknaden. Men Fredrika kunde aldrig leva upp till dessa krav utan kände sig alltid som ”den fula ankungen”. Hon var mycket känslig och klarade en kraftig personlig kris genom ett engagerat barmhärtighetsarbete i Stockholmstrakten. Därefter tog hennes författarskap fart. Efter ett antal familjeromaner, som behandlar just kvinnans ställning i familjen, kom den mest kända, Hertha (1856), som pläderar för den ogifta kvinnans myndighet och som väckte häftig diskussion.

Hon reste  mycket och beskrev sina resor i flera böcker. Vid sin död var hon berömd och uppskattad både som författare och kvinnosakspionjär.

Har ni tänkt på en sak? I HallenPostens redaktion sitter fyra kvinnor och tre män! Förstår ni då att när kvinnornas mesta förkämpe jubilerar måste detta uppmärksammas.

 

Nu är det så att i Hbis styrelse sitter det för närvarande bara män!


Imorgon kommer det mer text ur HallenPosten! Till dess, ha det bra/Kenta

Av Kent Livendahl - 20 januari 2019 22:29

   

Idag handlar det om musik!
Anledningen är att jag har börjat öva på min fiol, gitarr och mandola. Det ska jag fortsätta med tills kursen jag anmält mig till på Birka i mars börjar! Har gått om tid nu när jag är pensionär och inte kunde vara kvar på jobbet i 321an.se . Jag lämnade jobbet då jag kände mig kränkt och blev illa behandlat. Då tänkte jag på vad ”Grynet” i sitt program sa, ”ta ingen skit” ! Det gjorde inte jag och resultatet blev att jag lämnade jobbet tidigare än det var tänkt.

Det blev mycket sport på TV men lämnade TV n för att spela en stund på fiolen, gick så där, och en stund på gitarren med ungefär samma resultat. Men vad var det Dagny 106 år sa ? ge inte upp utan fortsätt bara.

Tänkte bläddra lite tillbaka vad jag fyllt webbtidningen www.321an.se med. Det senaste var nyårskonserten i Ovikens gamla kyrka, en fantastisk kväll i en fullsatt kyrka. Jag påminner om några fler musikevenemang som har varit presenterade i den webbtidningen som jag nu har tvingats lämna. 
Den 4 juli 2018  kunde man läsa ”Strålande final på musikdagarna…”
Bengan Jansson med Linda Pettersson och Lars Ericsson fyllde Sunne kyrka. Hört bland folk dagarna innan; ”tur att man valde Bengans konsert i Sunne”. Kyrkan där rymmer en stor publik! Den räckte inte till ändå! Många var där i god tid men efter 6-700 personer blev det stopp i insläppet och många fick vända…
”Konsert i Näs kyrka med Balsam” publicerades den 15 juli i somras. Musikgruppen Balsam skapade en mjuk och trevlig stämning i Näs kyrka på lördagskvällen. Förutom multi-instrumentalisten Janne Hemmingsson består gruppen av Marianne Nilsson på fiol från Lockne, sångerskan heter Sandra Olsson och bor i Hara, klaviaturspelaren Kenth Nilsson bor på Frösön och Hasse Schönberg spelar trummor och bor i Östersund.
”Saxmates konserterade i Östersunds gamla kyrka” från den 20 oktober 2017
Den 18 oktober var Elisabet och jag på en lunchkonsert som anordnades i gamla kyrkan i Östersund. Kopplingen till www.hallenbygden.se är att Börje Jacobsson i Hallen är med i det eminenta nybildade bandet ”Saxmates” i vilket han spelar barytonsax. Övriga i orkestern är: Leif Olsson Kapellmästare tenorsax och sopransax, Rolf Fjellström tenorsax och altsax, Tomas Persson altsax, Jörgen Andersson slagverk, Hans Lundhag bas, Peter Graa  gitarr. Bandet har också en vokalissa som heter Maud Sparrman .
”Musikunderhållning på Bjurgården” blev det den 19 januari 2018
Underhållning stod ett gäng duktiga kulturarbetare för! En orkester med musiklärare från Åre kommuns kulturskola! Med sin orkester bjöd de upp ”te” Tedans på Bjurgården den 18 jan!
Orkestern bestod av Lena Sundquist och Eleanor Lundberg på sång, Patrik Berggren gitarr, Anders Olsson bas och fiol, Luc Deutschmann, trummor sång och Jonatan Lundberg på klaviatur. Under en intensiv dryg halvtimme fick vi höra låtar från dansbandsgenren, poplåtar och ett helt medley med låtar från 60-talet, twist och rock-eran! Det potpurriet (svenska för medley) fick oss med passande födelseår att, om inte direkt dansa så i alla fall klappa händer och utbringa ett och annat TJOHO!

Ja detta var ett axplock av konserter och musikevenemang som har publicerats i vår webbtidning under de senaste två åren!

God natt!

Ovido - Quiz & Flashcards