Senaste inläggen

Av Kent Livendahl - 2 mars 2019 17:20

Ett litet kåseri från år 2001!/Kenta


Det är nåt speciellt med färjetrafiken i Storsjön! Sommarturisterna tycker att det är fantastiskt att få ta med sig bilen på färjan utan att det kostar något. Vi som behöver ta färjan till stan ganska ofta, eller är arbetspendlare,  är också tacksamma för att det är gratis. När man bor i Hallen och ska till Östersund är det sju mil om man åker runt men bara halva sträckan om man tar färjorna. Obs färjorna! Det är två stycken! Man måste byta båt på Norderön! Från en helt frigående till en som leds över med stålvajer.
Lite längre bakåt i tiden fanns det även en färja i Sundsbacken som gick mellan Brasta och Sundsbacken.

Nu finns det bara två färjor kvar i Storsjön. Förr fanns det sex stycken, Sannsundsfärjan, Rödöfärjan, Vallsundsfärjan, Isöfärjan och Håkanstafärjan och färjan i Sundsbacken, som nu är ersatt av Brasta-bron. Den nya bron, byggd 1970, innebar slutet för färjetrafiken över Sundsbackssundet.  Kvar är bara Isö- och Håkanstafärjan. Det har alltså byggts fyra broar i Storsjön.


Den som tog längst tid att få klar var helt klart Vallsundsbron. Det tog sisådär hundra år från tanke till färdig bro.

Rödöbron kom till ganska snabbt, men så fick vi också betala för att använda den. Priset sattes mycket finurligt till sexton kronor. Man måste alltså vara utrustad med tre olika sorters mynt att stoppa i apparaten, en tia, en femma och en krona.  Mycket smidigt! Om man struntade i avgiften blev man fotograferad och fick en räkning hem med tillkommande faktureringsavgift. Tack och lov är bron avgiftsfri nu. Men var inte så säker!! Just nu sitter några djupt tänkande planerare i en utredning och funderar på om man borde införa avgifter på alla Vägverkets färjor! Allt för att underlätta för oss som bor på landsbygden!


Sannsundsfärjan lades ner 1981 då bron byggdes. Den firar alltså tjugoårsjubileum i år 2001! Det sägs att Oviksborna som pendlade till stan hade svårt att vänja sig av med färjetiderna så de åkte klumpvis över bron under en lång tid!
-Om vi skyndar oss hinner vi med halvfem-bron!!???

Skyndar oss ja! Att vara beroende av en färjetid innebär en ständig kamp med klockan. Man lär sig att det tar tretton minuter och tjugofyra sekunder till färjan och då är det den tiden som gäller! Av någon anledning brukar det  bli väldigt bråttom mot slutet, då man i regel måste springa runt och leta efter mössor och vantar innan man kommer iväg hemifrån! Tiden kan pressas om man kör fortare. Trafiksäkert? Nej! Mänskligt? Ja! Vem sa att det var lugnt och avstressande att bo på landet??

Men det är lugnt och avstressande att åka färja när man väl är ombord. Så lugnt att många pendlare återupptar den avbrutna nattsömnen och måste väckas när färjan lägger till på andra sidan. Detta åstadkoms antingen genom att färjemannen lägger till vårdslöst så att rycket väcker den slumrande eller att färjans mistlur väsnas så förskräckligt att den och väcker passageraren.


Färjan är också en mötesplats. Resan tar ca femton minuter och då kan man kliva in i kompisens bil och umgås under resan. Det finns dock en fara med detta! Det har hänt att den som klivit in i kompisens bil har glömt att han har sin egen bil med sig och fortsatt resan i kompisens!! Är det pinsamt, eller??

Under sommarhalvåret, eller snarare sommarkvartsåret, är vi beroende av Vägverkets färjor, och på vintern, isvägar över Storsjön. Det finns en tid, vår och höst, då det är jobbigt för oss, den tid då färjan inte kan gå på grund av ishinder men isen är för dålig att åka på. Alltså, föret är uselt. Då måste vi ta vägen runt hela Storsjön för att komma till Östersund. Då längtar man efter ”Isväg öppen” eller ”färjan går”.

 

Text och foto Kent Livendahl


Av Kent Livendahl - 2 mars 2019 11:57

Vittnet denna gång var Lennart Olofsson i Byriset

Denna gång hade jag nöjet att besöka Lennart och Elsie uppe i Byriset för att få höra en ny historia om Storsjöodjuret. Det är spännande att få höra en ny unik historia varje vecka som jag sedan får presentera.

Att få komma hem till någon för att göra en intervju är alltid speciellt. Det är mysigt då man får ett så varmt välkomnande redan då man kommer in i farstun.

Jag satte mig ner för att höra vad Lennart hade haft för observation.

”Jag kan inte säga när detta var men jag tror det var något år efter att Stig Albertsson hade sin iakttagelse. Det var en dag då jag var på väg till jobbet, jag hade precis åkt hemifrån och när jag passerade sjön så ser jag något konstigt på ytan. Mitt emellan två byggnader här nedanför mitt hem ser jag tre ”pucklar” med ett avstånd mellan varje puckel där det är vatten. De måste varit ganska högt över ytan eftersom jag såg dom tydligt. Det var ingen tvekan om att det var nåt som inte brukade vara där. Jag var försenad till jobbet och hade folk som väntade i en bil på mig så jag hade inte tid att vända om för att titta mer noga på det jag just hade sett. Men jag kunde inte släppa det, NÅT som inte hör till vanligheterna hade jag just sett. Innan detta hände har jag aldrig varit skrockfull, trodde inte alls på onaturliga händelser. Efter att jag berättat för Stig vad jag sett och liksom låtit det smälta in så har det skett en förvandling. Nu behöver jag inte fundera, för nu vet jag att det finns något ute i Storsjön som lever, något förutom fiskarna”

Efter intervjun blev jag bjuden på kaffe och kakor och vi satt och pratade om fina utsikter och att ha naturen in på knuten.

Tack för en trevlig intervju, nu laddar jag inför nästa veckas stafettgäst

 

Emelie Berg text och foto

Utlagt av Kent Livendahl

Av Kent Livendahl - 2 mars 2019 11:43

  Veckans stafettgäst : Stig Albertsson som intervjuades av Emelie Berg

Denna vecka var det Stig som fick ta emot stafettpinnen och i och med detta berätta sin iakttagelse av “Storsjöodjuret”.

När vi sitter ner förklarar Stig direkt att han är övertygad om att det finns något i Storsjön som inte är identifierat men som faktiskt många sett vid olika tillfällen, han tror det är ett urdjur av något slag som lever långt ner i Storsjöns vatten. För en sak som är ganska märklig är att när man Googlar på storsjön får man fram ett maxdjup på 74 meter, medan det av ortsbor mätts upp djup runt i alla fall 100 meter. Så vem vet det kan ju dölja sig grottor eller vad som helst där nere på sjöbotten.

Detta är i alla fall Stigs iakttagelse:

“Jag har nästan som bott ute på sjön i hela mitt liv, tror inte det är någon som fiskat så mycket som jag. Men ändå tog det mig 49 år innan jag blev övertygad om att det finns nåt där ute. Det var då Håkan Jacobsson hade sett något, jag började fundera på allvar (Han är ingen som skulle hitta på saker bara sådär).

Det var en alldeles vindstilla dag som jag och en till var ute med båten vid Utöarna, vi rodde lite sakta då det plötsligt kommer upp något ungefär 25 meter från båten, en stor svart “knul en hudknul”. Den var alldeles blank och vattnet bara rann av. Den hade varken öron ögon eller något sånt. Sedan försvann den ner igen för att återigen visa sig. Detta gjorde ju att man slapp att fundera om man hade sett rätt eller inte. Nu var jag övertygad!

Dagen efter stod det i LT att Storsjöodjuret setts från Verkön. Det gjorde ju det hela ännu mer trovärdigt då de inte heller kan ha sett samma för detta var längre bort och då skulle de också sett vår båt. Så antagligen hade Storsjöodjuret varit i full rörelse denna dagen. Jag vet ju efter denna händelse att jag sett någon levande varelse, men vad jag har sett kan jag ju inte säga säkert.

Nästan precis två år efter denna upplevelse var jag hembjuden till Börje och Kicki (Kjell Jacobsson var också där) och vi satt ute på deras altan. När jag kom dit blåste det lite grann men övergick ganska snart till vindstilla. Jag satt och blickade ut över sjön och den fina utsikten, femte gången jag tittar ser jag en båt dyka upp från ingenstans och åker fram i kanske 10 knop, men det lustiga är att jag ser ingen båt. Det svallar och beter sig precis som en båt men där finns ingen. Svallvågorna far fram från Engbloms till strax innan den stora bryggan och då försvinner “båten”. Mitt sällskap undrar vad det är jag tittar på därute, jag förklarar vad jag precis har sett. Nu sitter vi alla fyra och tittar ut över sjön och ser hur det rör sig under/intill bryggan för att sedan komma upp och simma ca 200 meter ut mot flaket och återigen dyka ner och försvinna.”

Nu har vi fått ta del av ännu en intressant iakttagelse som gjorts av Storsjöodjuret. Jag väntar med spänning vad nästa gäst har att berätta.



Emelie Berg

Skribent och fotograf

Av Kent Livendahl - 31 januari 2019 21:16

     

Bengt-Erik Norlén och Anders Hedén underhöll på Bjurgården

De kallade sitt program ”En afton i moll”. Vi fick veta att moll betyder ”mjuk”. Då Willy Granlöv skulle hälsa artisterna välkomna med en dikt av Elsa Wallén var han orolig för sin jamska och dyslexi! ”Dyslexin har jag gemensamt med Kungen”, sa Willy. Men allt gick bra. Artisterna hälsades även välkomna av publiken med en varm applåd;  ”Det var nog den enda applåden vi får idag, en afton i moll är hur tråkigt som helst, och kallt ute och isvägen stängd redan efter två dagar, huva” sa Bengt-Erik.  


Applåderna blev dock många och långa under den en och en halv timme som programmet varade. Två lysande underhållare! De blandade fin musik med historier och skojfriska musikaliska inslag. Både Bengt-Erik och Anders är två välkända musiker i länet! Bengt-Erik på fiol och för dagen trakterade han även slagverk (små som rymdes i handen) och använde även rösten i en finsk tango!! Först hörde han sig för av publiken om någon talade finska. Svaret var nej och då släppte han loss sin egen finska!!
 

” I Finland är tangon så populär att det anordnas stora festivaler och deltagarna har ofta med sig sina husvagnar, vad de gör i husvagnarna tänker jag inte gå närmare in på” sa Bengt-Erik!

  Ca 80 personer hade hörsammat inbjudan av organisationerna PRO och SPF att för en blygsam summa få både mat och underhållning på eftermiddagen. När musikstunden var över gick man över till lotteridragningen. Antar att vinnarna blev glada! /Kenta

Av Kent Livendahl - 31 januari 2019 13:19

Detta beror på att några inte kan rätta sig efter föreskrifterna!! Hastighet högst 30 km/tim avstånd mellan bilarna 

50 meter. Kallt dessutom gör att sprickbildning uppstår och man måste stänga vägen!! Man jobbar för fullt på att kunna öppna den igen efter förhoppningsvis bara några dagar.

    

Av Kent Livendahl - 29 januari 2019 23:04

Evenemang

* Bjurgården Hallen  torsdag den 31 januari kan man lyssna på Bengt-Erik Norlén tillsammans med Anders Hedén. Inträde där mat ingår. Anmälan hos Siv Risberg Borg, arrangerat av PRO.

 

*ÄLDRECENTER BJURGÅRDEN På fredag 1 februari 13.30-15.00, Rolf Göransson spelar och sjunger, Eva Atleström läser dikter. Fika

 

*På fredag den 1 februari går jag och Elisabet på Östersundsrevyn, och förmodligen skriver lite om det så småningom

 

* Nästa onsdag den 6 februari startar VM i utförsåkning i Åre. Med anledning av att Nina Andersson har ett finger med i det spelet ska jag göra en intervju med henne.

 

* Gamla Tingshuset i Östersund den 7 februari kl 19.00
Folkrocken:
Valkyrien Allstars, Hoven Droven

 

*Stenhammaren  i Mattmar
Stjärnfall on Tour, Onsdag den 13 februari. En välgörenhetsturné fylld av härlig musik och inspirerande ord! Med Magnus Schönberg och Anna Ulin, Velvet Insane med Jonas Eriksson och Jesper Lindgren. Till förmån för organisationen Kvinna Till Kvinna som jobbar mot sexuellt våld! Inträde 150 kr inklusive fika.


Av Kent Livendahl - 29 januari 2019 18:47

 

Britt recenserar poesi

När jag läser Margareta Winges diktsamling ”Några ord” kommer jag att tänka på Olav H Hauges strofer i Lövhyddor och snöhus:
Det är inte mycket bevänt med
de här verserna
några ord resta mot varandra
på en slump

Författarens attityd är som Hauges anspråkslös, en blygsamhet som inte vill besvära men orden är inte slumpvis hopsopade bland skräpet utan omsorgsfullt utvalda för att uttrycka minnen och sinnesstämningar under rubriker som Aningar, Funderingar, Ömhet eller bara Ord, där hon föreslår ett äldre uttryck eller annan stavning. Allt orimmat och kortfattat. Som i förbigående nämns åldrandet och ett övergrepp inom familjen som samtidigt varnade för fula gubbar. Dansbanan komprimeras till myggbett, trängsel, doft av rakvatten och slutar med en nostalgisk utandning. Ta det inte så allvarligt, tycks Margareta Winge vilja säga och stänker lite av en kryddblandning av humor och vemod över alltsammans. En blek akvarell strösslad med ord på omslaget passar bra till innehållet.

I samlingen ”Lånar dig en stund” är tonen mörkare. Här finns en insikt om att livet snart är slut och ett erkännande att tröttheten tilltar. Vad som återstår är att bevara de goda minnena av kärlek, om än kort, och vänskap som hotas av dödens närhet.

När man är
till åren
får man vara glad
för glädjens skull

En viss resignation har infunnit sig och ett konstaterande att om döden vet vi ingenting. En undran om de som tror på Gud och har en säkerhet att komma hem, kanske ändå är rädda för döden. Margareta Winge närmar sig de existentiella frågorna med en försynt tveksamhet och famnar sina trösteminnen som hon uttrycker det. Hon vågar tro att den älskade finns i en annan värld men säger samtidigt

Består den
av stjärnor
eller himlar
eller något
Jag
inte har ord för.
Sådant mina ögon
aldrig skådat
.

Vänskap som bygger på handskrivna brev är väl snart borta. Margareta Winge och jag representerar den sista generationen som ägnar sig åt sådant. Kommer några poeter att inspireras av sms och emojs?

Att allt ändrar sig är universums lag men inte med säkerhet alltid till det bättre. Tills vidare gläder jag mig åt Margareta Winges allmängiltiga och ibland småbusiga poesi om hur åldrandet smyger sig på och bemästras med drömmar, ljuva minnen och fladdrande fantasier.
Det finns inte så många som skriver dikter i genren. För att fylla ett tomrum beställde jag Ragnar Thoursies ”Sånger från äldreomsorgen”. Vi behöver förberedelse för att inte hamna i chock när vi möter Biståndshandläggaren. Thoursie ställer jag bredvid Winge sen.

Britt Jakobsson

 

Margareta Winge                      Några ord         Lånar dig en stund                     Eget förlag

Av Kent Livendahl - 28 januari 2019 17:07

 

 

Nyheter av lokalt och viktigt format

En nyhet som vi alla väntat på och längtar efter; Isvägen Vällviken-Sunne är på gång!

*Under onsdagen den 30 januari räknar man med att kunna öppna isväg!! Nu gäller det den mellan Vällviken-Sunne!

*På torsdag den 31 januari kan man lyssna på Bengt-Erik Norlén tillsammans med Anders Hedén.
Inträde där mat ingår. Anmälan hos Siv Risberg Borg, arrangerat av PRO.

*På fredag den 1 februari går jag och Elisabet på Östersundsrevyn, och förmodligen skriver lite om det så småningom

* Nästa onsdag den 6 februari startar VM i utförsåkning i Åre. Med anledning av att Nina Andersson har ett finger med i det spelet ska jag göra en intervju med henne. Den ska jag publicera på facebook och min blogg.

Nu ska jag förbereda intervjun med Nina Andersson!

Vi ses och hörs!/Kenta

Ovido - Quiz & Flashcards