Direktlänk till inlägg 15 mars 2020

Årsmöte för Hallens Hembygdsförening

Av Kent Livendahl - 15 mars 2020 09:36

 
Elisabet Livendahl avtackades för sitt mångåriga engagemang i hembygdsföreningen

 

Mötet hölls på Ifvarsgården den 10 mars kl 18.30.

Leif Andersson hade i förväg tillfrågats om att leda förhandlingarna, vilket han gjorde med bravur! Till sekreterare valdes ordinarie i föreningen, Marie Jacobsson.

Mötet flöt raskt på, mycket tack vare att det blev omval på de flesta i styrelsen. Undantag då kassören Elisabet Livendahl hade sagt upp sig och Anita Olsson Bad blev invald i hennes ställe. Även Susanna hade frånsagt sig omval och då gick Eva Atleström in i styrelsen i stället. Revisor hade varit Pelle Olsson och Per Alexandersson, men då Pelles hustru hade tagit på sig kassörsuppdraget måste en ny revisor väljas för nästa år. Kassör och revisor kan inte vara från samma familj. Anita och Pelle är ett äkta par. Till nästa år valdes då Dan Sunding till revisor, så revisorerna blir då Dan och Per Alexandersson som omvaldes. Föreningen fick då två duktiga revisorer som fungerar till nästa år. Styrelsen beviljades ansvarsfrihet för verksamhetsår 2019.

Ett annat frågetecken var valberedningen som hittills bestått av Kerstin Hjalmarsson, Willy Granlöf och Kent Livendahl. Kvar blev då bara undertecknad då både Kerstin och Willy sagt ifrån sig uppdraget. Valberedningen ska alltid väljas av årsmötet, men då hade Marie Jacobsson tänkt till och frågat både Christin Edholm och Börje Jacobsson. Dessa blev då valda av årsmötet.

 

Avtackningar
Avgående kassören uppvaktades av styrelsen med en tavla av den kända konstnären Gunnel Lundholm. Detta var ett tack för hennes engagemang som lekledare på midsommarafton. Mer än 40 år har hon verkat som lekledare på så gott som alla midsommaraftnar!! Kassörsuppdraget gav blommor som tack. Nu säger hon tack och farväl som aktiv i hembygdsföreningen.

Kerstin Hjalmarsson avtackades med blommor för sitt engagemang som sammankallande i valberedningen. Dels tyckte hon att hon kände för få människor nu och dels hade hon fullt upp med att lösa korsord. Jaha, var det någon som frågade; hur många blir det per vecka? Kanske sex blev svaret tyckte personen, nej 60 korrigerade Kerstin. Då fick Marie ett skrattanfall! Se bilden!

   
Maries skrattanfall

 

Verksamheten
Hembygdsföreningen är en mycket aktiv förening som också avspeglar sig i en mycket god ekonomi.
Vad gjordes? I maj drog operation ommålning  av Ifvarsgården igång i Kjells regi. Måna frivilliga ställde upp och allt blev klart i juni. Det grävdes ner ny dräneringsslang runt huset, fylldes på med nytt grus framför huset och på gavlarna, hängrännorna blev tvättade med plåt uppsatt bakom och till sist blev klockstapeln och skorstenen målade. Ett fantastiskt jobb!

Den 27 maj hade förskolan en heldag på Ifvarsgården. Gökotta firades den 30 maj. Kerstin predikade och Kim lärde oss mer om fåglar och berättade om sina strapatser när han är ute för att skåda på fåglar.

Övrig förberedelse inför sommaren: Söndag den 2 juni var det många som samlades och gjorde  klart det sista. Bänkar bord och broar oljades och fästen på flaggstången blev ditsvetsade och målade, blommor planterade och fjöset städades. När vi ändå var i farten fortsatte vi att städa stora och lilla härbret, vilket uppskattades då det kunde visas upp för allmänheten under sommaren.

Nationaldagsfirande den 6 juni besöktes av 85 personer och Tårtstaffan underhöll. Nya ljudanläggningen provades och visade sig vara mycket bra. Allt arbete som hade gjorts i maj uppmärksammades och vi tackade för pengarna från Kerstin Anderssons dödsbo.

Inför midsommarfesten samlades en skara på 20 personer för att jänsa. Midsommarfirande med dans och lekar kring midsommarstången den 21 juni. Elisabet ledde lekar som vanligt och som hon har gjort i över 40 år. Yvonne hade Loppis öppet vilket uppskattades av allmänheten.
Midsommarmässa 22 juni och Kerstin predikade, kören sjöng och efteråt serverades en kakbuffé. Ca 30 personer som vågade sig ut i regn och blåst njöt av mässan och kakbuffén.

Tunnbrödsbakning, servering och loppis var öppet from vecka 27 tom vecka 32. Ida Nilsson kom och gjorde armband och Karin Persson bakade med barnen över öppen eld. Barnen uppskattar Lillbua och fjöset som var välbesökt. Sabine, Kickan, Gun-Britt, Lena, Anita, Maud och Marie stod för tunnbrödsbakningen. Under Gla-Musikfestivalen var servering, tunnbrödsbakning och loppis öppet.

I november slog Anders sjövägen mot Lugnet, en fin promenadväg för bybor och turister.

Till sist arrangerades lilljulkväll en kär tradition. Den 3 dec kom 40 personer och avnjöt julgröt och skinkstut. Trebadurerna underhöll. Yvonne lägger ner mycket tid på loppisen, tack. Tack även till Mats som ser till att gräsmattan blir klippt och blommorna vattnade.


Ordförande Maud Jacobsson överlämnar tavlan  

 

 

 
Marie Jacobsson överlämnar blommor till Elisabet

 

 

 

Kerstin Hjalmarsson frånsade sig uppdraget i valberedningen

 

 

 

Leif Andersson ledde förhandlingarna

 

 
Dan Sunding,ny revisor, Kickan Edholm ny i valberedningen och Anita Olsson Bad ny kassör.


Text & Foto Kent Livendahl

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Kent Livendahl - 19 juni 2020 16:19

Kanske varmaste midsommaren mannaminne? Då gjorde Elisabet och jag en utflykt till Hara brygga, ett underbart ställe för sol och bad vid Storsjön.   Fika billigt och gott visste vi att man kan göra där, vi har varit där förut. En extra krydda som...

Av Kent Livendahl - 13 juni 2020 09:48


    Britt Jakobsson recenserar   Alla som hyllar Darwin och evolutionen, hur kan ni tro att den västerländska människan är slutmålet och ha högmodet att kalla oss homo sapiens, den visa människan? Troligare är att utvecklingen går mot högre in...

Av Kent Livendahl - 8 april 2020 16:48


  Detta är skribentens katt som ofta vill sitta i Britts knä, och är en hejare att hålla huset rent från råttor och andra gnagare!    … diktade Werner Aspenström. Ja, de håller på för fullt men problemen är svårlösta. Kan en stark k...

Av Kent Livendahl - 5 april 2020 14:09

    Kenta med sin exra påse på vänster ben     Låter inte helt kul, eller hur. Med en mycket värkande, infekterad och svullen njure skjutsade hustrun in mig till lasarettet med stigande feber och sänka. Tyvärr är inte min vänstra njure ...

Av Kent Livendahl - 31 mars 2020 16:46

I det senaste numret av Bygdebladet (som enligt HBIS styrelse skulle bli så bra) får vi veta att det också ska läggas ner i juni 2020.(Detta förstod flera av oss arbetare direkt, men fick veta att vi inte förstod föreningens bästa) Enligt min mening ...

Ovido - Quiz & Flashcards