Direktlänk till inlägg 9 februari 2020

Mycket kultur på landsbygden

Av Kent Livendahl - 9 februari 2020 15:50

Har länge funderat på att skriva en bok, men det går trögt! Istället ska jag skriva små korta noveller. Texten nedan är ett SMAKPROV på vad en (illustrerad) novell kan innehålla i min värld. I detta smakprov har jag valt kultur i min närhet med rubriken: ”Mycket kultur på landsbygden”.
Jag berättar alltså om kultur i min närhet; min närhet är i detta fall Hallen och Mattmar som ligger långt från Åre men kommunen är döpt till Åre. Det finns mycket kultur i Oviken som också ligger i ”min närhet”, men i en angränsande kommun; nämligen Bergs kommun.

Workshops på biblioteket i Hallen

 

 

Tre koncentrerade kulturintresserade


Kulturen/Region Jämtland ville veta vad vi i Hallen tycker. Vad har Kulturen för roll och betydelse lokalt för samhällsutvecklingen? Regional utvecklingsstrategi – RUS, visionen till 2050!

Workshops anordnas på biblioteken i länet. I skrivande stund pågår träffarna fortfarande för att avslutas i Hammarstrand den 13 november.  I Hallen fick intresserade anmäla sig för att tycka och förhoppningsvis påverka ”RUS en” i framtiden.

Platsen blev förstås på Biblioteket i Allhuset. Torsdagen den 31 oktober samlades ett femtontal intresserade under workshopsledaren Linda Forss. Annette Forsberg från Regionen inledde och avslutade mötet. Vi startade 18.30 och avslutade kl 21.00

Många tankar om kultur och vad är kultur? hördes under kvällen från deltagarna; exempel: allt som berör är kultur och ska ges möjlighet att existera, även på det lokala planet. Var rädd om det lokala kulturarvet, där nämndes även Hallen med sin mångåriga Hallen/Marby-krönika och sin trettioåriga papperstidning och webbtidning. Hantverk, matkultur och systuga bör man jobba för att få en plats i Hallen. Skapande kultur är viktigt på landsbygden. Många brinner för Hallenbygden och därför måste man ge plats och rum för kreativitet. Jakt och fiske är också kultur. Med sol luft och vatten utvecklas människan i kulturen.

Bibliotekarien Birgitta Andersson bjöd som vanligt på gott fika och kursledaren Linda Forss på två kampsånger som syftade till att bevara allt som vi har för att kunna leva bra och tryggt i Hallenbygden. Med en bra räddningstjänst och en högstadieskola. Detta med tanke på att politikerna i Åre kommun de senaste åren vill ta bort både det ena och andra för oss invånare i Hallenbygden.

Återkommer i ärendet när Regionen har tyckt till om det lokala tyckandet och tänkandet i Hallenbygden.



 
Kingen Torgny Karlsson uppträdde på Stenhammaren i Mattmar.
Foto Elisabet Livendahl

 

Blueskonsert på Stenhammaren, bygdegård i Mattmar

Ofta blir det fullsatt på Stenhammaren när Kerstin med ”de sina” ordnar nåt!! Nu blev det en blueskonsert för en billig penning, trots att fikat ingick.

Höstens första evenemang på bygdegården blev med BJ´s  Delta Duo, Johan Eliasson och Lars Åstrand.  Spännande att höra dessa två musikanter. Blues i grunden består av tre ackord. Kan låta simpelt men om man förmedlar den känslan som Johan och Lasse lyckas med så är musiken helt underbar, och inte så lätt att framföra. Båda två behärskar sången och förmedlar känslan genom sina respektive instrument.

Johan visade föregångaren till bluesgitarren i Amerika. Se bilden: Kom till Amerika med slavarna från Afrika. Han spelade på denna en-strängade låda så suveränt att man inte trodde sina öron!

Johan visade tre gitarrer, alla tillverkade i USA på 1930-talet! Två av dem var försedda med mekaniska högtalare. Påminner om ett upp och nervänt plåthandfat med hål i, monterat på gitarrens låda. Lasse  spelade blues på sin svarta fiol och bytte däremellan till mandoliner. Båda sjöng med blueskänsla.

 

Publiken

Många från Hallen och Arvesund hade kommit för att njuta av blues; jag såg många av mina grannar där, Eva Atleström, Torbjörn Nilsson med sambon Karin Kjellsson. Lars Bergqvist hade placerat sig bredvid Barbro Narup. Före detta grannen Karin (Kajsa) Woxlägd. Gunnar Jansson från Arvesund var också där. Många Mattmarbor var också på plats, det var fullsatt och trivsamt! Anna Persson och undertecknad njöt av bluesen!

 

Kort om bygdegårdens planer för framtiden

Konserten pågick i två avdelningar med fika och lotteridragning i pausen. Kerstin berättade lite om bygdegårdens planer i framtiden. Hon inhöstade applåder för sin energi att driva bygdegården framåt! Vi fick också veta att dansbanan ska rustas upp att så småningom bli en sommardansbana. Till detta har många lämnat bidrag, speciellt Mattmarbon Bengt Bengtsson som dessvärre inte fick vara med utan gick ur tiden sen han lämnat sitt ansenliga ekonomiska bidrag.

 

 

Julmarknad på Allhuset. Foto och collage Emile Berg

 

 
Kulturevenemang i Månsåsen!

 

Hallens hembygdsförening finns på Ifvarsgården i Hallen.

Vi har en hembygdsgård för bygdens folk, en trevlig samlingsplats för kulturella festligheter, förenings- och familjehögtider. Ifvarsgården drivs ideellt av Hallens hembygdsförening

Vi har inga stora samlingar. För de som är intresserade av museiföremål hänvisas till Museet och Jamtli i Östersund.

Vi firar varje sommar:
Gökotta på Kristi Himmelsfärdsdag
6 juni, nationaldagen
Midsommarafton med lekar och tävlingar.
Midsommardagen med Gudstjänst
Under sommaren har vi servering, loppis, tunnbrödsbakning och barnaktiviteter


Kultur i Oviken

 

 
Schlagerkväll på Orrgården med Anna Brandt Henrik Hallberg och Agneta Åslin Kardin

Foto AnnaKarin Montemsilva

 

 

 
Utbildningläger, Mötesplats Oviken

Foto Monica Sandström

 

Text Kent Livendahl

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Kent Livendahl - 19 juni 2020 16:19

Kanske varmaste midsommaren mannaminne? Då gjorde Elisabet och jag en utflykt till Hara brygga, ett underbart ställe för sol och bad vid Storsjön.   Fika billigt och gott visste vi att man kan göra där, vi har varit där förut. En extra krydda som...

Av Kent Livendahl - 13 juni 2020 09:48


    Britt Jakobsson recenserar   Alla som hyllar Darwin och evolutionen, hur kan ni tro att den västerländska människan är slutmålet och ha högmodet att kalla oss homo sapiens, den visa människan? Troligare är att utvecklingen går mot högre in...

Av Kent Livendahl - 8 april 2020 16:48


  Detta är skribentens katt som ofta vill sitta i Britts knä, och är en hejare att hålla huset rent från råttor och andra gnagare!    … diktade Werner Aspenström. Ja, de håller på för fullt men problemen är svårlösta. Kan en stark k...

Av Kent Livendahl - 5 april 2020 14:09

    Kenta med sin exra påse på vänster ben     Låter inte helt kul, eller hur. Med en mycket värkande, infekterad och svullen njure skjutsade hustrun in mig till lasarettet med stigande feber och sänka. Tyvärr är inte min vänstra njure ...

Av Kent Livendahl - 31 mars 2020 16:46

I det senaste numret av Bygdebladet (som enligt HBIS styrelse skulle bli så bra) får vi veta att det också ska läggas ner i juni 2020.(Detta förstod flera av oss arbetare direkt, men fick veta att vi inte förstod föreningens bästa) Enligt min mening ...

Ovido - Quiz & Flashcards