Direktlänk till inlägg 19 mars 2020

Våras det för visselblåsaren nu?

Av Kent Livendahl - 19 mars 2020 16:35

Våras det för visselblåsaren nu? Hittills har ingen vunnit på att framföra obekväma budskap. Tvärtom. Edward Snowden som berättade för världen hur extremt övervakade vi är, hoppades antagligen på asyl i ett demokratiskt land. Från sitt eget hemland USA väntade han sig ingen nåd.


Han blev grymt besviken. Inte nog med att världen struntade i övervakningen, ingen ville heller stöta sig med USA. Så klev han av planet i Moskva. Putin såg en chans att slå klorna i en riktigt skicklig hacker men valde trots Snowdens bestämda nej att behålla honom som gisslan tills vidare.


Julian Assange fick betala ett högt pris och nu ska det avgöras om England överlämnar honom till USA, där han riskerar fängelse resten av livet alternativt döden. Han måste vara ganska svag efter sin långvariga husarrest. Det svenska rättsväsendet har behandlat honom riktigt dåligt.


FN-diplomaten Anders Kompass är mest känd för sin resoluta direktrapport till Frankrike om hur deras soldater utnyttjade barn sexuellt i Centralafrikanska republiken i utbyte mot mat och godis. Soldaternas uppdrag var att skydda civilbefolkningen. Högkommissarien för mänskliga rättigheter, den jordanske prinsen Zeid Raad al-Hussein ansåg att Kompass gjort ett allvarligt tjänstefel och gav honom sparken. Han vägrade avgå men blev avstängd under förnedrande omständigheter. En oberoende utredning friade honom men mitt långsinta minne ser framför sig Jan Eliasson ivrigt sökande i dokumenten efter något litet formellt fel som Kompass förhoppningsvis hade gjort sig skyldig till så att FN:s ära kunde räddas. I Guatemala där han blev ambassadör försöker den bestämmande eliten, bli av med denne besvärliga person. Ja, det kostar att gå efter en sträng moralisk kompass. Hans förebild är Dag Hammarskjöld och så har han i alla fall fått en stekel uppkallad efter sig. Om allt detta får vi snart läsa i den bok han tänker skriva som pensionär.


Den storskaliga bedrägeriföretaget i Kiev verkade säkert som ett helt vanligt call center även för dem som sökte jobb. Så småningom fick man förstå att affärsidén var att lura pensionärer att satsa pengar i bitcoin under förespegling att de skulle växa ohejdat. Pengar som de aldrig såg röken av. Ju bättre man lyckades desto mer kunde man tjäna och få höga bonusar. Till slut fick en ”säljare” nog och började samla bevis som publicerades i DN och andra internationella media. Att en människa inte orkade fortsätta såg jag som en liten seger för det goda och visselblåsaren har nu med tidningens hjälp fått ett skyddat boende någonstans i Europa.

Läkaren och forskaren på Karolinska institutet Oscar Simonson var en av fyra som till slut slog larm om Macchiarinis livsfarliga experiment. Han tvekade länge men kände stöd av Astrid Lindgrens berömda ord i ”Bröderna Lejonhjärta”: Det finns saker man måste göra, även om det är farligt. Annars är man ingen människa utan bara en liten lort.”Trots att fina dokument skrivs om skydd för visselblåsare, fungerar de inte i praktiken, säger han. De som känner sig hotade finns i vetenskapsråd och anslagskommittéer och kommer att hämnas. Visselblåsarna har fått jobb på andra sjukhus och också belönats med utmärkelser. Den nya ledningen försäkrar att inget sådant kan hända igen men Oscar Simonson är tveksam.


Macchiarini var inte det värsta, det var tystnadskulturen säger han. Det gäller att till varje pris rädda ansiktet samma som i fallet Svenska Akademien och Knutby.


Så på min fråga om det våras för visselblåsaren blir svaret tyvärr nej. Nu diskuteras ändå behovet av att finna faktorer som motverkar tystnadskulturer. Alltid något.

 


 

Britt Jakobsson

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Kent Livendahl - 19 juni 2020 16:19

Kanske varmaste midsommaren mannaminne? Då gjorde Elisabet och jag en utflykt till Hara brygga, ett underbart ställe för sol och bad vid Storsjön.   Fika billigt och gott visste vi att man kan göra där, vi har varit där förut. En extra krydda som...

Av Kent Livendahl - 13 juni 2020 09:48


    Britt Jakobsson recenserar   Alla som hyllar Darwin och evolutionen, hur kan ni tro att den västerländska människan är slutmålet och ha högmodet att kalla oss homo sapiens, den visa människan? Troligare är att utvecklingen går mot högre in...

Av Kent Livendahl - 8 april 2020 16:48


  Detta är skribentens katt som ofta vill sitta i Britts knä, och är en hejare att hålla huset rent från råttor och andra gnagare!    … diktade Werner Aspenström. Ja, de håller på för fullt men problemen är svårlösta. Kan en stark k...

Av Kent Livendahl - 5 april 2020 14:09

    Kenta med sin exra påse på vänster ben     Låter inte helt kul, eller hur. Med en mycket värkande, infekterad och svullen njure skjutsade hustrun in mig till lasarettet med stigande feber och sänka. Tyvärr är inte min vänstra njure ...

Av Kent Livendahl - 31 mars 2020 16:46

I det senaste numret av Bygdebladet (som enligt HBIS styrelse skulle bli så bra) får vi veta att det också ska läggas ner i juni 2020.(Detta förstod flera av oss arbetare direkt, men fick veta att vi inte förstod föreningens bästa) Enligt min mening ...

Ovido - Quiz & Flashcards