Alla inlägg den 23 mars 2019

Av Kent Livendahl - 23 mars 2019 13:00

Hallen/Oviken       Har något förändrats under en tioårsperiod? 2009-2019?

– Det är rent ut sagt åt fanders att utländska intressen ska komma hit och leta uran,
sa riksdagsman Per Åsling (c
).


För ganska exakt tio år sedan uppmärksammade vi i Hbis och webbtidningen 321an.se detta!
Oron över gruvbrytningen kvarstår även nu tio år senare, 2019!
/Kenta


| 12 MARS 2009 |  Åsling menar att vi i stället ska lägga all kraft på att utveckla förnyelsebara energikällor här i Jämtland. Då går vi framåt i utvecklingen, bromsar koldioxidutsläppen och skapar lokala arbetstillfällen. Vi måste skapa opinion mot uranbrytning eftersom det är en mycket skitig verksamhet. Om man ser till uranbrytningen i sin helhet så bidrar den till ett ökat koldioxidutsläpp. Åsling menade också att vi inte behöver kärnkraften. Staten räknar med en låg konsumtionsökning av energi men en hög produktionsökning av förnyelsebar energi.


Han lämnade också lugnande besked till de som är oroliga att uran kommer att brytas här. Provborrningar är svåra att stoppa på grund av svensk lagstiftning men det är lång väg att gå innan man får brytningstillstånd. Så här går det till: Först provborrning, sen om man vill bryta ska tillstånd  sökas hos regeringen och sedan har kommunen vetorätt. Så att om regeringen, mot förmodan, skulle ge tillstånd kan berörd kommun stoppa det i alla fall. Mötet ägde rum på församlingshemmet i Hallen dit centerkvinnorna hade bjudit in till ett informationsmöte med anledning av att provborrningstillstånden ökar i antal runt Storsjön och nu har kommit in i Hallenbygden.

Riksdagsman Per Åsling från Åse skulle svara på frågor i ärendet.

Till mötet var också förre riksdagsmannen E.A Egervärn inbjuden som sakkunnig i geologi. Han förklarade vilka olika bergarter som finns i Jämtland och i området runt Storsjön. Enligt Egervärn är det inte konstigt att företag söker sig hit eftersom det med alla sannolikhet finns mycket uran i den jämtländska berggrunden. Nu när vi står inför den hotfulla klimatförändringen där koldioxidsläppen är den största boven, vädrar kärnkraftsförespråkarna morgonluft och efterfrågan på uran ökar. Monica Persson, eldsjäl från Bjärme, var också med och berättade hur man där överklagade och kämpade för att inga provborrningar ska göras.

– Vi måste skapa opinion mot detta vansinne, sa Monica. Om man går i Östersund och försöker förklara detta med uran och kärnkraft och frågar folk på gatan är det en skrämmande okunskap, särskilt bland ungdomar, som kommer i dagen. Den som vill veta mer i denna viktiga fråga kan gå in på www.nejtilluranbrytning.nu

 

Text Kent Livendahl
Foto Björn Dahlfors

 

Ovido - Quiz & Flashcards