Alla inlägg den 12 mars 2019

Av Kent Livendahl - 12 mars 2019 20:35

 ”Det blev i alla fall inte en häst” hade hästmålaren Bo Torstemo skrivit på en surrealistisk målning som lutade åt Salvador Dali.

Det var ett exempel på humoristiska infall i den stora mångfald av bilder och skulpturer som visades på Hackås Maskin & Kultur lördagen den 21 maj. Alla, två vuxen- och en barngrupp, som skapat under ledning av bildpedagogen Maud Hedén Wikander fick visa tre verk vardera och konstintresset står på topp om man får döma efter publiken. Något kanske den högt uppdrivna fikakulturen med traditionell kakfrossa också bidrog.


Man märker att det finns ett stort behov av mötesplatser som bygalleriet, där inte bara konst utan prat om allt möjligt får plats. Många besökare hade suttit som skolbarn i lokalen som förr var Gärde skola, och nu var det roligt att ses och jämföra hur man upplevde den tiden.


Konsten blir livligt diskuterad och analyserad. Här är några intresseväckande titlar. ”Pablos hängnäsa” (Kingen), ”Modell i silke” (Annelie Tirén), ”Wear it lika a crown” (Maja Hedén), ”Hus 551” (Elvira Lindgren), ”Sardinen lever vidare” (Sten Andersson).

Just den sista titeln tillhörde ett porträtt av Gustav V och Sten som hade fiolen med sig framförde med komp av Anders Hedén sin underfundiga visa om Gustav V:s sardiner. Sardinen lever vidare fast Konungen är död… Publiken nöjde sig inte med så lite utan krävde fler låtar. Det blev bland annat Jungman Jansson och någon Dan Andersson förstärkt med munspel.

Som ännu en överraskning brast Maja Hedén och Anna-Lisa Hellkvist ut i stämsång. Oändligt vackert sjöng flickorna.


Man kan säga att det blev triss i kultur: bildkonst, musik och bakverk. Alltsammans inklusive kakorna fanns kvar ännu några dagar.


Bilder: Rolf Andersson, Sten Andersson och Gert Amanius

 

Gustav V målad av Sten Andersson
Text Britt Jakobsson

Av Kent Livendahl - 12 mars 2019 11:12

   Idag är det Jämtlands nationaldag. Kommer ursprungligen från Jamtamot som betyder jämtars möte.

Så här skriver Wikipedia om detta:
Jamtamot  (egentligen Jamtamót, jämtars möte) var det självständiga Jämtlands allting på Bynäset på Frösön för förvaltning och rättskipning. Jamtamot är dokumenterad under medeltiden men otvivelaktigt äldre, och kan ha grundats under förra hälften av 900-talet, strax efter att världens äldsta ännu existerande parlament, Islands Allting grundades (930). Jamtamots funktioner övertogs på 1470-talet av ett norskt lagting, men Jamtamots kontinuitet har varit obruten under dess utveckling till dagens landstings/regionfullmäktige. I egenskap av allting hade alla jämtar rätt att delta vid mötet, vilket innebar att folkförsamlingen som samlades var mycket stor i förhållande till Jämtlands folkmängd. Jamtamot hölls årligen veckan då den 12 mars inföll,[5] och under den veckan, 'motsveckan', pågick Jämtlands största marknad på Frösön.   

De flesta vet att Jämtland är en republik med egen president, nuvarande president är Ewert Ljusberg.. Presidenten kommer till Östersund och håller ett bejublat tal under Storsjöyran. Frågan är hur han dyker upp. Det går nästan att anordna en vadhållning om detta, i närheten av Stortorget blir det varje år, men hur? Talet sekunderas av folkmassans ” Jamtland, Jamtland, jamt och standut!”

Här är en lista på tidigare presidenter som Befrielserörelsen republiken Jamtland  (JRA) tillhandahåller på sin hemsida:

Den första presidenten Yngve Gamlin 1963-1983

Nummer två var             Moltas Eriksson 1983-1988

Och nuvarande alltså     Ewert Ljusberg 1989-

Presidenten väljs på livstid…

Jämtarna har en mycket musikalisk och verbal president. Ganska nyligen inledde han en turné tillsammans med Torgny Kingen Karlsson. Härligt att de startade på bygdegården Stenhammaren i Mattmar. Inför en fullsatt bygdegård gjorde de ett bejublat framträdande och fick stående ovationer av publiken.


Text Kent Livendahl
Foto Elisabet Livendahl


 

Ovido - Quiz & Flashcards