Direktlänk till inlägg 11 augusti 2019

Skriv av hjärtans lust

Av Kent Livendahl - 11 augusti 2019 12:17

”Här kommer lite bilder du får välja på. Nu har det gått över 1000 öringar i fisktrappan. De tror det blir rekord av fisk som går upp i trappan. Det är ovanlig lite vatten i Dammån i  år. Något hjortronår är det inte. Jag fick jobba på bra för att få till några kilo.”

Hälsningar från fotografen Lennart Dannelind


Mailet ovan kom från Lennart. Lite text med fina bilder. Oerhört roligt att få använda Lennarts fina bilder. Den här gången så blev det en artikel runt hans bilder; 1. Drommen där han förmodligen letade hjortron, bilder från en av Hallenbygdens förnämsta turistattraktioner, 2. laxtrappan. Roger Staf väger, mäter öringarna som fastnat där. Släpper sedan förbi fiskarna så att dom kommer vidare för att till sist komma till den lekplats där de själva är födda!

 

Här är ett reportage om fisktrappan från 2015, signerat Björn Dahlfors
Foto Anna Persson 
”Längre, tyngre men färre firrar, så kan sommaren vid Dammåns fisktrappa sammanfattas. Fisktrappan i Dammån är nu stängd för säsongen och mätningarna har sammanställts. Totalt vandrade det 901 Dammåöringar genom trappan, det är drygt 300 färre än ifjol.

– Det är naturliga variationer och man kan inte räkna med att det ska bli fler och fler fiskar för varje år som går. Antalet som passerar beror på många olika faktorer så som vattenstånd, temperatur och annat. Glädjande är att både medellängden och medelvikten har ökat vilket betyder att det finns fler stora fiskar, säger Roger Staf som är en av de som är engagerade i tömning, vägning och inrapportering vid Dammåns Fisktrappa.

– En annan positiv nyhet är att det finns gott om smolt, eller yngel, ovanför trappan. Fiskerienheten på Länsstyrelsen i Härnösand har genom elfiske kunnat konstatera att det både i år och ifjol fanns mycket smolt vilket betyder att återväxten ser bra ut, fortsätter Staf.

Mätningarna vid Dammåns fisketrappa har pågått sedan 1950 då fiskevårdsföreningen tog över fisktrappan som funnits där sedan kraftstationen invigdes 1912. I fjol slogs alla tiders rekord sett till hur många fiskar som passerar. Under mätperioden passerade det 1 205 fiskar.

– Alla fiskar som passerar och räknas är Dammåöringar, de vandrar tillbaka till de vattnen där de själva föddes för att nu reproducera sig, berättar Roger Staf.

Mätserien vid landets enda manuellt tömda fisktrappa är unik och det skådespel som dagligen utspelar sig vid tömningen är något som lockar många turister. Antal besökare 2015: 2 538 personer (rekord 3 658 från 2007).

– Antalet besökare ligger på runt 2 500 personer varje år, det är både svenska och utländska turister, unga som gamla. De kommer för beskåda när fiskarna vägs, mäts och könsbestäms. Vi berättar också om fiskens vandring från Storsjön och upp genom Dammån, säger Roger och fortsätter.

– Vissa eftermiddagar hade vi uppemot 70 besökare samtidigt och då var det trångt.

Han berättar också att många av de utländska turisterna är väldigt fascinerade över att det är vild fisk som visas upp.”

”Fakta | Fisktrappan 2015 Fiskar som passade: 901 stycken (rekord 1 205 från 2014).Medelvikt 1,61 kilo, Medellängd 55,05 centimeter Största fisk: 6 kilo, vägdes in den 5 juli.”


Summering av dagens blogg; underbart att jag har vänner som vill hjälpa mig att hålla igång min blogg. Fotograf Lennart Dannelind som skickar fina bilder, Emelie Berg och Anna Persson tidigare arbetskamrater,  som gillar och delar det jag skriver, Roger Staf som ställde upp på en intervju och berättade lite om fisktrappan i Dammån. Och tack alla ni som läser min blogg!  


Roger berättade att fisktrappan är fortsatt en populär turistattraktion och det är många som samlas vid tömningarna i trappan (två gånger om dagen).

Den största öringen som har gått genom trappan i år 2019 vägde 6,2 kilo! Antalet är på väg mot rekordsiffror; hittills, den 11/8, har 1126 stycken gått igenom trappan, enligt chefen för tömningen Roger Staf.

 

Foto Anna Persson

Text Kent Livendahl & Björn Dahlfors
Foto Lennart Dannelind & Anna Persson

 

 

 

Foto Anna Persson

 

 

 

 

 

Foto Lennart Dannelind

 

 

 

Foto Lennart Dannelind

 

 

Foto Lennart Dannelind

 


 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Kent Livendahl - 19 juni 2020 16:19

Kanske varmaste midsommaren mannaminne? Då gjorde Elisabet och jag en utflykt till Hara brygga, ett underbart ställe för sol och bad vid Storsjön.   Fika billigt och gott visste vi att man kan göra där, vi har varit där förut. En extra krydda som...

Av Kent Livendahl - 13 juni 2020 09:48


    Britt Jakobsson recenserar   Alla som hyllar Darwin och evolutionen, hur kan ni tro att den västerländska människan är slutmålet och ha högmodet att kalla oss homo sapiens, den visa människan? Troligare är att utvecklingen går mot högre in...

Av Kent Livendahl - 8 april 2020 16:48


  Detta är skribentens katt som ofta vill sitta i Britts knä, och är en hejare att hålla huset rent från råttor och andra gnagare!    … diktade Werner Aspenström. Ja, de håller på för fullt men problemen är svårlösta. Kan en stark k...

Av Kent Livendahl - 5 april 2020 14:09

    Kenta med sin exra påse på vänster ben     Låter inte helt kul, eller hur. Med en mycket värkande, infekterad och svullen njure skjutsade hustrun in mig till lasarettet med stigande feber och sänka. Tyvärr är inte min vänstra njure ...

Av Kent Livendahl - 31 mars 2020 16:46

I det senaste numret av Bygdebladet (som enligt HBIS styrelse skulle bli så bra) får vi veta att det också ska läggas ner i juni 2020.(Detta förstod flera av oss arbetare direkt, men fick veta att vi inte förstod föreningens bästa) Enligt min mening ...

Ovido - Quiz & Flashcards