Alla inlägg den 22 augusti 2019

Av Kent Livendahl - 22 augusti 2019 21:44

Här bloggar jag en repris från 4 JULI 2016. Det var på den tiden som 321ans webbtidning hölls uppdaterad.


I årsavgiften till Föreningen Bevara Ångaren Östersund ingår en gratistur ut på Storsjön, s.k medlemstur. Medlemsturen föregicks detta år, den 3 juli, av en gudstjänst på Arvesunds Hamncafé.

Vädergudarna stöttade evenemanget, om det nu finns särskilda sådana, eller om det var vår vanliga Herre som ombesörjde det. Undertecknad missade själva gudstjänsten men var i god tid på plats för att få åka en tur med den vackra ångbåten.

Bland de många passagerarna fanns också Gunilla Nilsson Edler. Gunilla berättar att hon arbetar som guide åt Turistbyrån i Östersund, har gjort det en lång tid och har på så vis skaffat sig ett stort nätverk och kunskapsbank vad gäller turism. Turistbyrån anordnar varje sommar historiska vandringar i Östersund. Det är då Gunilla, och andra anlitade guider kommer in. Under de 30 år som vandringarna har funnits så har även Gunilla jobbat med dessa.

Hon tillhör också föreningen ”Jamtlis Gynnare” vars uppdrag är att stödja Jamtlis verksamhet, att medverka för att levandegöra gångna tiders kultur och historia, samt att föra kunskap i hantverk och slöjd vidare till nya generationer. Allt är ideell verksamhet.


Gunilla var med på båtturen helt privat men spelade lite teater för oss ändå. I sin medhavda korg fanns bla en ÖP daterad 1895 och iförd sina fina tidstypiska kläder läste hon nyheter ur den. Såsom:
-Tänk att nu kommer kaffet att prishöjas med 2 öre, och här står också att kyrkorådet har tillstyrkt att lärarinnor får fortsätta vara yrkesverksamma fast de är gifta…

Med sin skådespelartalang fångade Gunilla ett flertal passagerares uppmärksamhet.


Turen gick till Hallen och tillbaka i ett strålande väder och på nedre däck kunde man köpa sig kaffe med mera.

 

Text & Foto Kent Livendahl

 

 

Gunilla Nilsson Edler

 

 

 

Här läser Gunilla ur en ÖP daterad 1895 för en intresserad passagerare 

 

Av Kent Livendahl - 22 augusti 2019 10:00

Nu är det bärtider och Elisabet har plockat fram olika bärrecept. Just nu vek hon ut en sida ur Land med hur man gör god vinbärssylt – Sidan är från 1980 väl använd men fortfarande läsbar.
Däremot har vi köpt en ny spis som kräver att alla kastruller är magnetiska. En kastrull måste kastas och en ny inhandlas. När detta revs ur tidningen Land var alltså sonen Olov ca en månad gammal och minstingen inte ens född. De andra barnen Livendahl föddes, Sara 1974 och Emma 1976. Så…kan ni själva räkna ut deras ålder, detta nådens år 1980!

Finns väl en hel del att berätta om bär. Tex att hustrun och många andra inte har hittat blåbär, det blev lite hallon i stället på vägen mot Gräftåvallen.

-Jag orkar inte springa till fjälls och till baksidan av Drommen, sa Elisabet. Där skulle det finnas enligt Gun-Britt Albertsson och Tage Edfalk. Vi får plocka in det som finns i trädgården tills lingona är mogna. Vi har röda och svarta vinbär och krusbär och har redan ätit upp våra jordgubbar.


Det gäller att samla i ladorna för att klara den långa vintern! Lycka till!

   

 

Text & Foto Kent Livendahl

 

 

Plocka!

 

 

 


Ta fram och läs (gammalt) recept

 

 

Sylt på g!

 

Ovido - Quiz & Flashcards