Alla inlägg den 1 maj 2019

Av Kent Livendahl - 1 maj 2019 20:31

Janne och Teslan

HALLEN  28 SEPTEMBER 2016

För tre år sedan fick dåvarande redaktionen på 321an höra historien om hur det gick till när Janne Hemmingsson skaffade framtidsbilen Tesla. Inte nog med det, både Birgitta Andersson och Anna Persson fick provköra detta under av teknik. En elbil med fantastisk räckvidd, praktisk taget gratis att köra och samtidigt miljövänlig.

Efter provturen kom både Birgitta och Anna tillbaka och sken som solar. En fantastisk bil och en upplevelse att köra tyckte båda damerna.



 


   

Av Kent Livendahl - 1 maj 2019 13:53

Inger i Bäck jobbade också ideellt åt HallenPosten.

”Heimbygda gästade Marby” var en artikel med både foto och text av Inger Olsson (Inger i Bäck). Inger skrev åt ÖP och fick en och annan krona för att hon bevakade Hallen- och Marbybygden. Naturligtvis jobbade hon helt ideellt åt HallenPosten. Artikeln nedan är hämtad ur HP i majnumret 2001. I detta nummer finns det mer intressant att visa för er som är  intresserade.
Så…det kommer mera!

Här är artikeln:
”Marby hembygdsförening har haft ett välbesökt årsmöte i Vallunda gård i Höge. Ordförande Olle Hemmingsson, Gärdsta hälsade välkommen och klubbade de stadgeenliga ärendena.

Ur verksamhetsberättelsen kan nämnas det traditionella midsommarfirandet vid Marby Gammalgård, där det dansades runt midsommarstången. För den alltid fina musikunderhållningen svarade förstås Olle Hemmingsson för, i år tillsammans med Lennart Elfberg.

I Missionshuset som numera ägs av Marby hembygdsförening arrangerades en härlig konsert med Bengt Erik Norlén (Oviken) samt bröderna Jan och Olle Hemmingsson. Samtliga fortsatte efter konserten att underhålla vid kaffesamkvävet inne i Gammalgården med ytterligare spontan spelmansfröjd (buskspel).

Kan också nämnas att Christina Sunding från Mårdsund höll serveringen på Gammalgården öppen cirka sex veckor sommaren 2000. Cirka 600 personer besökte hembygdsföreningens fina museum. Ewa Hemmingsson lovade att hålla serveringen öppen under sommaren och anordna musikkvällar.

De båda prominenta herrarna ur Heimbygdas styrelse, Sven Schylberg och Nils-Axel Didriksson hade inbjudits att medverka i samband med årsmötet. De berättade om hur arbetet bedrivs inom vår länsorganisation, och om grundkurser för hembygdsvårdare i Z-län. Den svenska hembygdsrörelsen är en mycket aktiv folkrörelse; fler än 400 000 människor är medlemmar i hembygdsföreningar och hembygdsförbund.

Under årsmötet delade redaktörerna Schylberg och Didriksson ut tidskriften Heimbygda (organ för hembygdsrörelse i Jämtlands län). Där har många hembygdsföreningar i länet skrivit och berättat om sin föreningsverksamhet. Man vill gärna nämna om en mäktig manifestation om hembygdsrörelsen i Marieby. Dit kom 180 0mbud från Sveg i söder till Hoting i norr och möttes av ett flaggprytt Marieby och på Mariagården höll Heimbygda sin 27:e årsstämma efter omorganisationen 1974! Vidare kan man läsa i årgång 13  att ”inom hembygdsrörelsen har man länge varit medveten om att en förnyelse har varit av nöden tvunget. Det är vår övertygelse att vi är mitt uppe i denna process. Steg för steg sker en föryngring av de aktiva. Allt fler kvinnor kommer med i föreningarnas styrelser!”


I Marby hembygdsförening omvaldes Olle Hemmingsson (1 år) som ordförande.

Ledamöter omval 2 år Gunnar Klasson, Leif Eriksson och Ruth Björklund.

Fyllnadsval ett år Ann-Charlotte Nord.

Revisorer ett år omval Per Alexandersson (sammankallande) Leif Svedin.

Revisorersättare  omval Birger Olofsson och Örjan Olofsson.

Ledamoten Sven Eriksson som frånsagt sig omval avtackades varm.

Text & Foto  Inger i Bäck

 

 

 

   

Av Kent Livendahl - 1 maj 2019 13:46

Min sida av saken…

Fortsätter att berätta om det som varit. Jag lägger nu ut en artikel ur samma nummer, HP maj-numret år 2001, Den handlar om Birgitta Andersson, som ”vill att alla ska må bra…”. Birgitta jobbar fortfarande kvar åt HBIS en del men är mest anställd som bibliotekarie åt Åre kommun på Allhuset!


Här är artikeln:
Birgitta Andersson, Höla, var en av de 64 som blev uttagna att skjutsa Europas jordbruksministrar i Östersund. I regel blev det ingen nämnvärd konversation med ministrarna utom med Luxemburgs som visade sig mycket intresserad av förhållandena här i Jämtland. Det enda Bilkårens chaufförer på eget initiativ fick säga åt ministrarna var: ”Fasten your seatbelts, please” men Luxemburgs minister med fru ville prata mer med Birgitta. Paret förundrades av att vi hade så mycket snö kvar och is på Storsjön. De ville veta så mycket som möjligt och Birgitta fick snabbt koppla på turistinformatörsrollen.
- Det var roligt att få berätta för någon som verkligen var intresserad av vårt landskap och vi hade ett trivsamt samtal, berättade Birgitta. De flesta ministrar var mycket trevliga och artiga och var ”som folk är mest”. Barnen som ställde frågor till dem, vid det arrangerade mötet på Stortorget, gjorde ett starkt intryck på ministrarna genom sin kunnighet och sitt engagemang.


I Jämtland finns det ett starkt motstånd mot EU och en del motståndskommentarer kan även en chaufför få.
- När vi tvättade bilarna i Volvos tvättautomat blev det ibland en lång kö av EU-bilar och då var det en del som blev sura  för att vi tog upp plats åt ”dom där”.
Jag tycker att det finns både för- och nackdelar med ett medlemskap i EU. Den stora fördelen är att vi kan vara med och påverka Europas framtid och ibland få bidrag till vår egen bygd. Nackdelen är den enorma byråkratin och de ofattbara summor man slösar bort. Jag körde dock bil med gott samvete eftersom Volvo betalade vår lön och höll bilarna. Inga skattepengar användes, berättade Birgitta.

Hon tycker det är roligt att köra bil och göra något annorlunda ibland. Bilkåristerna får ibland uppdrag att hålla chaufförer till olika evenemang. Då får den som är intresserad anmäla sig.

Historien om Birgitta börjar för 39 år sedan då hon föddes i Sundsjö församling i Bräcke kommun. Hon är näst yngst i en syskonskara på fem. Där var det landet och djurhållning. Birgitta älskade att vara ensam bland djuren.
-Jag var mobbad i skolan och fann min ro i lagårn. Mamma och pappa hjälpte mig och de är mina idoler. Jag ser verkligen upp till dem. De har kämpat och slitit för sina barn och barnbarn och dessutom arbetet mycket ideellt i många föreningar. Av dem har jag lärt mig att det är viktigt att engagera sig i sånt man tror på.


Birgittas arbetskamrater tycker att hon är serviceminded och plikttrogen.
-Hon ställer alltid upp, sa någon på hennes arbetsplats. Hon vill hjälpa alla. Det måste bli stressigt ibland.

Birgittas första jobb var som kyrkvaktmästare i Sundsjö.
- Då fick man handgräva gravarna. Det var slitsamt, minns hon men annars ett fritt  utomhusjobb som passade mig. En kort  period jobbade hon som gravstensgravör. Vidare har hon varit traktorförare vid täckdikning.

Till Hallen och Höla kom Birgitta -88 och -91började hon som ekonomibiträde på Storsjöodjurets förskola i Hallen.
-Tyvärr fick jag aldrig laga mat där som jag hade hoppats på utan maten hämtades färdiglagad på Bjurgården. En olycka satte stopp för arbetet på dagis. En trappa som var felkonstruerad gick sönder och Birgitta  skadade ryggen och ena foten! Den redan dåliga ryggen blev ännu sämre. Många och långa sjukskrivningar följde. Hon fick aldrig skadan klassad som arbetsskada men måste sluta eftersom ryggen inte orkade med städningen.

Som en rehabåtgärd fick Birgitta ta datakörkort. Datoriseringen var intensiv på skolan i Hallen och det behövdes en person som kunde hjälpa till med det arbetet. Efter att även fått teknikerutbildning på sexton veckor började hon jobba som IT-samordnare i rektorsområdet.
-Roligt jobb men det är svårt att hinna med och hjälpa alla. Datorerna ska fungera och jag ska även hjälpa till med viss utbildning både av lärare och elever. Framtiden är oviss. Jag behövs och har hur mycket jobb som helst, men i besparingstider är det inte säkert att vara IT-samordnare.

Motion och träning är det som hjälpt henne att komma tillbaka efter rygg- och fotskadorna. Hon tar långa och många promenader. Då tänker man bra. Spinning med styrketräning och gymnastik är andra motionsformer hon regelbundet använder.
-Hur hinner du med allt som ska göras undrar folk ibland? Svaret är attjag prioriterar promenaderna annars skulle jag bli sjuk igen. Jag måste motionera!

På fritiden engagerar sig Birgitta i Lillsjöbygdens byalag, Höla Badplatsförening, Bilkåristerna, Hallenbygdebn i Samverkan ocj inte minst HallenPosten.

Vad är det som driver dig att ställa upp så mycket?
- Jag vill att det ska vara bra överallt och att alla ska må bra. Jag vet hur är att vara ”under isen” och kan jag hjälpa någon att komma upp är det bra. Jag vill också att vår bygd ska överleva och HallenPosten är en utmärkt marknadsförare av Hallenbygden. Dessutom har vi roligt i redaktionen!

Vad tycker du är dåligt i livet?
-När någon inte är ärlig utan talar bakom ryggen.
-Mobbing i alla former.

Vad tycker du är bra i livet?
-Att känna trygghet i familjen.
-När man känner att man har uträttat bra saker på jobbet.
-Att hjälpa andra

 

 

Text Kent Livendahl
Intervjuad Birgitta Andersson

 

Ovido - Quiz & Flashcards