Alla inlägg under juli 2019

Av Kent Livendahl - 4 juli 2019 11:26

För artonde (18) gången arrangerar Hbis trollingtävling med utgångspunkt från stora hamnen i Hallen.
I år har tävlingen SM-status och idag startade 63 ekipage. Det är som vanligt en mäktig syn när båtarna drar på för fullt, för att hinna först till den bästa fiskeplatserna
.

Tidigare, på min tid då jag var anställd av Hbis , så hyrdes en helikopter som hovrade medan Gunnar Cogrell och Kent Livendahl satt med i helikoptern och filmade och tog bilder. Nu upplåter Micke Höglund sin stora drönare och filmar starten. Micke kommer också att redigera och släppa en film från starten. Lite mer ingående om hur det går till får jag återkomma till.

Nu fiskas det allt som allt tre dagar,  torsdag, fredag och lördag. Teamen levererar sin fångst varje dag, fiskarna mäts och räknas och på lördag koras en vinnare. För den som vill se fisken som visas upp för får komma till tälten när tävlingen blåses (skjuts) av på eftermiddagen.


Efter detta vidtar festligheterna och man kan äta, dricka, umgås och ha roligt!

Planen för mig är att följa tävlingarna på min blogg varsting.

 

Text och Foto Kent Livendahl

 

 

 

 


Av Kent Livendahl - 2 juli 2019 19:40

För nästa test av ett sommarcafé gjorde vi en tur till Hara brygga. Det var ganska länge sen vi var där.  Deras reklam; ”trotsa regnet och kom till oss och fika, rea på fikabrödet efter kl 19, fri klädsel och mysigt”. Allt detta lockade oss! Förresten, vilka frikostiga öppettider, alla dagar från 12 till 22! Den som gjorde denna reklam var en bekant till mig, Louise Olsson som bor i Hara.

Louise och hennes familj hade gjort färdigt sitt pass och behövde verkligen vila, berättade personalen som denna dag hade tagit över ruljangsen. Fr.o.m den dagen huserade i stället Maja, Beda och Hugo i caféet. Se ett av korten! Efter några recensioner kan man konstatera att det viktigaste av allt är hur personalen uppträder! Eftersom de som jobbar på såna små caféer tycker att det är roligt, är de oftast mycket trevliga och sociala; så var det här också och hittills har vi bara träffat på trevliga personer på sommarcaféerna vi har besökt!


Här var det goda hembakta kakor och bullar. För den som vill ha lite mer matigt fanns det stutar med olika pålägg att köpa. Kaffe, saft och läsk fanns till detta för en billig penning.

Vi fick även lite extra information av Maja, chef på caféet, som berättade att när det var bestämt att hon skulle ta över Törners i Östersund så gick det i konkurs, så där stod hon lite bedragen utan ett café. Nu är hennes funderingar hur hon ska göra, hyra en del av Törners eller försöka köpa inventarier och skaffa en annan lokal till dem?
Så nu blev det så länge ett sommarcafé i Hara. Men det drivs av flera lag så Maja Beda och Hugo är inte ensamma om driften.


Vi, Elisabet och jag, trivdes verkligen i detta café, så vi rekommenderar det varmt.

Bilderna visar också vilken härlig miljö man kommer till, alldeles vid Storsjön.


Text och Foto Kent Livendahl

 

  

 

 

 

 

 

   

 

 

Av Kent Livendahl - 1 juli 2019 20:40

Vi, Elisabet och jag har fortsatt och leta upp konserter, hembygdsföreningar och sommarcaféer som i juli månad ploppar upp som svampar i jorden. Den sista juni besökte vi Bergs hembygdsförening för att lyssna på en konsert med namnet som rubriken!
Det var Ingalill Wagelin som underhöll med  texter och visor av bl.a Allan Edvall, Barbro Hörberg, Magnus Uggla, Lill Lindfors (texter av Cato och Barlach), Karin Boye och Elsy Johansson. Hon ackompanjerades av Janne Hemmingsson på gitarr. Janne framträdde dessutom med ett eget nummer, ”Hello” komponerad av Lionel Richie. Janne, med den engelska låten i bakgrunden, direktöversatte låten till jamska på ett både stilfullt och komiskt sätt, vilket gick hem hos publiken.

Annars var konserten ett fantastiskt tvåmansjobb. Med Ingalills texter, berättande och Janne som ackompanjatör blev det en magisk upplevelse! Ingalill sjöng och läste dessa fina texter, vilka stundtals var väldigt långa. Detta utan en enda anteckning till hjälp! Man kunde förstå att hon var skådespelerska då hon framförde texterna med inlevelse vilket fängslade publiken!


Ingalill Wagelin är jämtländska och född i Brånan (Åsarna). Hon berättade att hon även har bott på Frösön innan hon flyttade söderut. Om man googlar, vilket jag gjorde, hittar man följande presentation av Ingalill.

Har jobbat professionellt i 30 år, som skådespelerska och musikalartist. Senast Fina-Kajsa i Kristina från Duvemåla på Göteborgsoperan sedan Circus i Stockholm. Har medverkat i ett tiotal musicaler, bl.a Tzeitel i Spelman på taket, Ruby i Maratondansen, Rektorn i Grease, Ruth i Guys and Dolls, Gladhand i West Side Story. Teater: Berta i Kamraterna, Beline i Den inbillade sjuke, Diana i Ensamstående par m.m samt en mängd barnproduktioner på turne bl.a Lasse Majas Detektivbyrå, Lite i Lennart, Min mamma är en Drake, En natt i februari m.fl Har turnerat med flera mindre föreställningar på mindre scener och bygdegårdar. Zvea sånger från ett svunnet sekel, Stoppa världen, Oda & Christian m.m
Jämtländska med ett fritidshus i Skanderåsen (6 mil söder om Östersund). Kan min Jämtländska och Allan Edwalls sånger.


Janne Hemmingsson gitarrist och månginstrumentalist, kort sagt, spelar på allt som rör sig, dessutom en duktig ljudtekniker. Välkänd lite överallt. En duktig ackompanjatör vilket framgick tydligt i denna konsert på Bergs hembygdsgård. Många drar i Janne och vill ha honom som musiker och ackompanjatör. Janne bor i Fjällhalsen (Bydalen) men har skaffat sig ett fritidshus i Östersund. Då jag haft äran att spela lite med honom kan jag intyga att Janne är snäll, proffsig och på mer än ett sätt finstämd!


För en hundralapp fick man alltså denna proffsiga underhållning och sen fika på det!!  


Arrangör var Bergs Hembygdsförening

 

Text och Foto Kent Livendahl

 

 

 

 

 

 

 

 

Ovido - Quiz & Flashcards