Alla inlägg den 12 september 2019

Av Kent Livendahl - 12 september 2019 20:38

Ofta blir det fullsatt på Stenhammaren när Kerstin med ”de sina” ordnar nåt!! Nu blev det en blueskonsert för en billig penning,och man fick gott fika i priset.

Höstens första evenemang på bygdegården blev med BJ´s  Delta Duo, Johan Eliasson och Lars Åstrand.  Spännande att höra dessa två musikanter. Blues i grunden består av tre ackord. Kan låta simpelt men om man förmedlar den känslan som Johan och Lasse lyckas med så är musiken helt underbar, och inte så lätt att framföra. Båda två behärskar sången och förmedlar känslan genom sina respektive instrument.

Johan visade föregångaren till bluesgitarren i Amerika. Se bilden:  

Kom till Amerika med slavarna från Afrika. Han spelade på denna en-strängade låda så suveränt att man inte trodde trodde sina öron!

Johan visade tre gitarrer, alla tillverkade i USA på 1930-talet! Två av dem var försedda med mekaniska högtalare. Påminner om ett upp och nervänt plåthandfat med hål i, monterat på gitarrens  låda. Se bilden:  


 
Lasse  spelade blues på sin svarta fiol och bytte däremellan till mandoliner. Båda sjöng med blueskänsla.

 

Publiken
Många från Hallen och Arvesund hade kommit för att njuta av blues; jag såg många av mina grannar där, Eva Atleström, Torbjörn Nilsson med sambon Karin Kjellsson. Lars Bergqvist hade placerat sig bredvid Barbro Narup. Före detta grannen Karin (Kajsa) Woxlägd. Gunnar Jansson från Arvesund var också där. Många Mattmarbor var också på plats, det var fullsatt och trivsamt! Anna Persson och undertecknad njöt av bluesen!

 

 

Kort om bygdegårdens planer för framtiden
Konserten pågick i två avdelningar med fika och lotteridragning i pausen. Kerstin berättade lite om bygdegårdens planer i framtiden. Hon inhöstade applåder för sin energi att driva bygdegården framåt! Vi fick också veta att dansbanan ska rustas upp att så småningom bli en sommardansbana. Till detta har många lämnat bidrag, speciellt Mattmarbon Bengt Bengtsson som dessvärre inte fick vara med utan gick ur tiden sen han lämnat sitt ansenliga ekonomiska bidrag.


 




 

 

 

Text & Foto Kent Livendahl  
 

Ovido - Quiz & Flashcards