Senaste inläggen

Av Kent Livendahl - 15 juli 2019 22:02

Här kommer en kulturartikel av stora mått, publicerad i 321an ca 2013

då jag fortfarande var anställd på lokaltidningen. Nu presenterar jag artikeln här i min blogg!

Jämtlands stora kulturperonlighet Berta Magnusson samlade åter ihop ett spännande sällskap damer till en konferensdag. Det var dags för den årliga höstträffen för “Skrivande kvinnor i Jämtland”. Träffen förlades till Åre/Fjällsätra i Undersåker. Redan 1996 var sällskapet i gång.


Ingrid Lindberg, Järpen, arrangerade årets höstträff. Sällskapet består av ett antal grupper med skrivande kvinnor, Östersunds-, Brunflo-, Krokom-, Trångsviken och Järpengruppen. Åtta kvinnor kom denna gång. Berta Magnusson ledde mötet. Ingrid Lindberg, Margareta Österberg och Birgitta Granehag-Engström kom från Järpen, Greta Larsson och Sigbritt Lund från Trångsviken och Margaret “Meta” Nilsson från Mattmar. Dessutom hade Ragnhild Svensson rest ända från Stockholm för att delta!


Deltagarna fick en skrivuppgift som de sedan fick redovisa.

-Berta är fantastisk och man kan inte tro att hon är 84, berättar Ingrid Lindberg. Hon läser dikter utantill och är allmänt underhållande. Hon är dessutom en oerhört kunnig person! Det var en intensiv dag med skapandet av egna berättelser och utbyte av erfarenheter.


I Wikipedia står det följande om Berta Magnusson:

Berta Magnusson har skrivit lyrik, prosa, revyer, kabaréer, sångspel och krönikespel, och många artiklar i tidningar och tidskrifter under årens lopp. Hon arbetade som lärare i Föllinge i trettio år, då hon bland annat som den första någonsin bedrev undervisning i jämtska på grundskolan där. Hon debuterade som författare år 1975 med diktsamlingen Jamtblomman (Jämtblommor) skriven på jämtska, och har ofta skrivit sin lyrik och sina bygdespel på denna dialekt. Spänningarna och motsättningarna mellan de olika livsstilarna i det moderna stadslivet och livsstilen på landsbygden bildar ofta en bakgrund i hennes författarskap. I hennes lyrik finns både vrede och vemod över den landsbygdskultur som hotas av urbaniseringen. Hon har skrivit omkring fyrtio jämtska bygdespel, bland annat under senare år ett spel om Heliga Birgitta som uppfördes vid kyrkoruinen i Sunne 2003, och en pjäs om den sägenomspunna Malin Tangen från Frostvikens socken, som uppfördes på Storsjöteatern i Östersund år 2005.


Berta Magnusson bedriver forskning om gamla tiders kvinnor och gör spännande personporträtt, och hon är en uppskattad uppläsare och föredragshållare, som talar både jämtska och svenska med stor dramatik och vinnlägger sig särskilt om ett vårdat språk.

Hon var initiativtagare till den jämtländska kulturföreningen Barke i mitten av 1990-talet, som verkar för att värna och vidareutveckla den jämtländska kulturhistorien och jämtskan. Föreningen Barke har även en egen teatergrupp, Glesingan, som ofta framför hennes dramatik.


Berta Magnusson är medlem av Författarförbundet sedan 1983.


Text Urban Widholm o Kent Livendahl
Foto Urban Widholm

 

 

Berta Magnusson, född 1928 är alltså i skrivande stund 90 år. När Urban Widholm tog denna bild var hon 84.  

Av Kent Livendahl - 15 juli 2019 13:26

...är en privatsak, några vill ha uppvaktning, andra inte. Om man fyller så kallat jämnt eller inte, kan också göra skillnad. Några vill dra på extra stort vid jämna år andra vill hellre gömma sig, typ resa bort. I vår familj skiftar det, ibland har vi firat.

När och vilka, och hur, som ska firas i framtiden vet man inte nu. Som bekant är det ”svårt att sia, i synnerhet om framtiden”! Se bara på meteorologerna! Hur bra är de att spå väder? Visserligen har de blivit duktigare men ganska ofta har de fel ändå!


Nu grattade vi sonen Olov och Elisabet tillverkade en tårta, vilket inte är helt lätt åt en vegan. Men om man tycker det är roligt och samtidigt får utlopp  för sin kreativitet så blir det en god och vacker tårta. Planen var att äta middag på restaurant i Östersund.


Före det besöket var vi på Expo för att inhandla nytt vardagsporslin. De gamla började bli lite slitna efter endast 40 år i en familj med fyra barn. Bra kvalitet, men nu behövdes nytt. Bra betyg åt Karl Ors där de köptes! På Expo fann vi det vi sökte och blev väl mottagna.


På restauranten Hoggars, vald av sonen, infann vi oss kl 16. Bord bokat för sex, Olov med dotter Lovisa, Lina med Jimmy och undertecknad med Elisabet!


Efter en god och trevlig middag intogs kaffe, saft och läsk och den otroligt tjusiga tårtan hos Lina och Jimmy. Efter ett par timmars trevligt umgänge åkte var och en hem till sig; utom Lina och Jimmy som redan var hemma.


Text och Foto Kent Livendahl

 


Så här glada blev Lovisa och Olov när de fick se tårtan...

 

 

...en tårta som alla kan äta och beundra...

 

 

...som moder Elisabet bakat!

 

 

Lina och Jimmy upplät sin lägenhet åt vårt smaskande, tack!

(Ursäkta suddig bild, kanske fotografen, jag, var lite ostadig på hand efter ölen på Hoggars?)

 

Av Kent Livendahl - 13 juli 2019 22:38

Bengt-Eric Norlén och Lars Eriksson underhöll efter fäbodfrukosten, så det gällde att skynda sig och ta plats i god tid. De började redan 11! När Lars och Bengt -Eric äntrade scenen var det alldeles smockfullt i samlingslokalen.


Lars spelade ”Summertime” så att många blev berörda. När sedan Bengt-Eric tog vid med sin fiol då blev det så fint att tårarna kom! Efter det spelade de ännu en sommarmelodi; nu blev det ”Så skimrande var aldrig havet” av Taube. Tror ni att det blev mindre rörande då?


Sen satte Lars ribban hur resten av timmen skulle bli. Han berättade att det kunde gått på tok då hans bil gick sönder, hur skulle han ta sig till Myssjö?
- Man ringer sin kollega och vän Bo Lindberg i Hoven Droven, kopplar på sin snällaste och lenaste röst och undrar om han kan skjutsa, berättade Lars. Det gick bra! När Bo ändå var där så kom de överens om att göra något tillsammans på scen utan att Bengt- Eric fick veta det. (viskande till publiken: han hatar överraskningar) Innan konserten var slut hade Bo uppträtt på scen hela tre gånger! Att se dessa skickliga musikanter spela, skoja och underhålla var fantastiskt! Mot slutet sjöng Lars  ”Jamtlandstaus” och Bo Lindberg kompade på sin gitarr, underbart!


Så småningom blev det ytterligare en överraskning, när Anders Hedén dök upp och gjorde ett par nummer, även han fick mottaga publikens jubel!


Den dryga timmen vi blev underhållna busades det mycket från scen. Det organiserades tom allsång. Mellan bus-strecken presterade artisterna fin musik!  Därefter fick man fika som ingick i biljettpriset!


Det sista Bengt-Eric sa   : Jag älskar övverraskningar!!

 

Text och Foto Kent Livendahl

 

Summertime och Så skimrande var aldrig havet

 

 

 

 

Spelas det "Myrstacken" av Erik Öst tro?

 

 

 

Lars sjunger "Jamtlandstaus" till Bo Lindbergs komp

 

 

 

Överraskning nummer 2, Anders Hedén hälsar på

 

 

 

Bus med allsång

 

 

 

Här presteras vacker musik av Bengt-Eric Norlén och Lars Eriksson

   


Av Kent Livendahl - 13 juli 2019 16:22

Den ligger 100 meter från Gammalgården där Staffan huserar. Min före detta arbetskamrat från Posten, Larsa, tittade in på Loppis när han var på väg upp till laxtrappan i Åhn. Han skulle kolla när trappan töms kl 16.
Larsa är själv intresserad fiskare och visade ett kort på en öring han själv fiskat. Det var en riktig hejare på sex kilo. Ett gäng halvkilosrödingar visade han också en bild på.


Vi kikade på en komplett servis då vi skulle behöva lite nytt vardagsporslin. Men den föll på att det var ju egentligen finporslin med guldkant, vilket vi redan har! Hoppas någon som behöver en komplett servis, finporslin, hittar denna som verkar väldigt fin, hittar och köper den. Finns alltså på loppis i Gärdsta!


Elisabet köpte en fin matta av Åsa. Passar bra i vårt badrum!

Ett loppis som hade en hel del grejer! Alltså 100 meter från Gammalgården i Gärdsta!

 

Text och Foto Kent Livendahl

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Av Kent Livendahl - 12 juli 2019 22:09

Vad är typiskt för en fäbodfrukost. Elisabet, min fru, visste det men hade aldrig besökt hembygdsgården som ligger granne med gamla kyrkan i Oviken, trots att hon varit till kyrkan vid flerfaldiga tillfällen!


Men jag visste inget om fäbodfrukost. Men nu under Ovikenveckan så kunde man äta en sådan varje dag hela veckan. För oss passade det idag, fredag den 12 juli, då vi efter frukosten planerade att gå på konsert i Myssjö, där Bengt-Eric Norlén tillsammans med basisten Lars Eriksson skulle underhålla. Lugn, vi var där och det skriver jag om i nästa artikel!

Det blev en matupplevelse framställd av lokala råvaror. Kornmjölsgröt med lingonsylt och smöröga, ”tjuckmjölk”, hemkärnat smör, gammaldags messmör, vit och röd getost, grynost, ärtbröd, vanligt tunnbröd och kaffe med ugnsrån! Underbart trevligt och gott!

 

 

Text och Foto Kent Livendahl

 

 

 

Hembygdsgården bredvid gamla kyrkan i Oviken

 

 

 

 

 

Trevlig och kunnig personal

 

 

 

 

Många njuter av frukosten

 

   

 

Trevlig och kunnig personal

 

 


 

Elisabet njuter av grynosten

 

 

 

     

Av Kent Livendahl - 12 juli 2019 17:52

Tog en tripp till Arvesund för att uppleva dansstämningen och för att ta lite bilder på de dansande. Den korta tiden jag var där var det ganska gott om plats på golvet, kanske 60-70 dansande? Men efter nio, halvtio fylldes det på. Sen vet jag inte hur många som kom in, då jag for hem.


Innan dess hann jag prata med en av de som jobbade och skötte ruljangsen med dricka och fika med mera. Hörde från de dansande att några tyckte att man hade haft ut för mycket glidmedel (kaffepulver) på dansgolvet medan andra gillade det.


-Ja det är olika åsikter om detta, och det är svårt att göra alla till lags. Vi gör så gott vi kan, sa Mari.


Något som passade alla måste i alla fall vara vädret denna härliga sommarkväll!

 

Text och Foto Kent Livendahl

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

       

Av Kent Livendahl - 10 juli 2019 21:32

Så ville n`dan som bestäm att vi skulle få några varma och sköna dagar. Tackar! Passande så att vi kunde bada och åka båt. Vårt yngsta barn, Lina med fästman Jimmy och små döttrar Elsa och Astrid,  flydde staden (Frösön) och hälsade på oss, mormor och morfar i Hallen.


I skrivande stund håller de på att gå och lägga sig. Elsa och Astrid är tvillingar, 4 och ett halvt. De blir själva trötta vid sjutiden på kvällarna. Efter alla rutiner, tvätta sig, borsta tänderna och sagoläsning hinner klockan ändå bli åtta, halvnio.

Då slocknar de, inte undra på det så mycket som dessa flickorna hunnit med, hoppat studsmatta, ritat och hoppat hage och lekt, lekt och lekt! Dessutom åkt båt till Grönön, badat i Höla och lekt med grannflickan.


Äventyret att åka båt till Grönön hände igår den 9 juli. Båten ligger i småbåtshamnen invid vattenverket. Med den nymonterade elmotorn på roddbåten så styrde sällskapet kosan med Grönön som mål. Sällskapet var mormor, Lina med fästman Jimmy och barnen. Morfar stannade självmant på land, annars kunde den lilla båten bli överbelastad.

Mormor hade gjort iordning en picknick-korg som också skulle med i båten. Men morfar tog en kopp kaffe, en smörgås och en päronbit och trodde att det skulle räcka länge; förstod inte hur han tänkte.


Redan innan båtmänniskorna hunnit lutanför pirarna var kaffet slut och smörgåsen och päronbiten uppätna. Sen blev det tråkigt! Fick vänta och vänta men så småningom kom båtmänniskorna hem och allt blev bra.


Idag blev det mer äventyr, först lekte Astrid och Elsa med grannflickan. I den sköna värmen handlar det förstås mycket om vatten. Springa genom vattenspridaren, bada dockorna och leka med vattenballonger. Både Lina och fästmannen Jimmy har semester. Vi, Elisabet och undertecknad har känt det som om vi har ätit på restaurang hela veckan. Lina och Jimmy är unga och snabba och flitiga med allt som har med mat att göra; frukost, lunch och middag och mellanmål. Det blir inte sämre av att Jimmy är kock och svänger ihop en massa gott på nolltid.

Idag skulle vi bada och valet föll på Höla badplats. Jättefint ställe och vi blev genast medlemmar i badplatsföreningen. Rekommenderas varmt!!


Nu är det den sista natten hos oss för denna gång.
Välkommen tillbaka!


Text Kent Livendahl

Foto Elisabet, Lina och Kent Livendahl

 

PS Nästa blogg kommer att handla om fäbodfrukost i Oviken. Sedan far vi till Myssjö hembygdsgård och går på konsert. Det handlar om evenemang under Ovikenveckan!
DS

 

 

Båtsällskapet kommer tillbaka efter utflykten till Grönön!

 

 


Utflykt till Grönön med två små tjejer ombord!   

 

 

 

Elsa badar i Höla badplats, kallt i vattnet!

 

 

 

Bad i Höla!

   

 

 

Mer badbilder från Höla!

 

 

 

 

Sedan blev det fika i Gärdsta!

   

 

 

Kenta och Jimmy vid fikabordet i Gärdsta

 

 

 

 

 


Av Kent Livendahl - 9 juli 2019 20:22

   Öppet tisdag och onsdag kl. 11- 16 vecka 27-32; totalt sex veckor på sommaren.


Den här dagen fanns det möjlighet för barnen att baka ”stompa” och grädda dem över öppen eld. Karin Persson  lärde ut och hjälpte till med gräddningen. Idag var den första varma och soliga dagen på länge så det kom mycket folk för att fika och köpa nybakat tunnbröd och suveräna våfflor! Personalen hade det svettigt i dubbel bemärkelse!


Just våfflorna berömdes av många, stora, billiga och goda. Detta är inte bara ett café utan barnen kan dessutom leka på ”Lillbua” och lillfjöset . Många vuxna med sina barn skyndade också in för att fynda på hembygdsgårdens stora och välskötta Loppis. Yvonne Mellberg sköter om denna.


Vad fanns det mer att fika förutom våfflor? Jo stutar, kaffe, saft och läsk. En sån här dag passade det också bra med en glass.

Ifvarsgården är ett trevligt ställe med otroligt gott fika; så dit går man gärna fler gånger!!

 

Text och Foto Kent Livendahl

 

 

Här är flera barn samlade runt bakbordet

 

 

 

 

Här ska man köpa fika, stut saft, kaffe och de otroligt goda våfflorna! 

 

 

 

 

Här fick man betala!

 

 

 

 

Här fick man grädda!

 

 

Här gräddade man över öppen eld

 

 

 

 

Många fikasugna kom denna varma och soliga dag!

 

 

 

Mackan blev god!

 

Skapa flashcards