Senaste inläggen

Av Kent Livendahl - 2 februari 2020 14:42

 

Ewa Faxén med vovve språkar med Elisabet


 



 

28 och 29 januari kom snön på riktigt i Hallen. Drygt tre decimeter på två dagar. Då blev det full huggning för oss två pensionärer, Elisabet och Kent. Snön var riktigt tung så det blev jobbigt. Som tur är behöver inte pensionärer skynda sig, så vi tog det pö om pö. Nu är det lite uppehåll i snöandet.



Knölig trottoar 


Inte lätt att ta sig fram med rollator   

Ny entreprenör

Det blev även lite problematiskt för de som ska vara plog- och snöskottningsproffs. Tidigare skötte Jakobssons om 321anplogningen och då var allt iordning. Nu är det en annan entreprenör och den klarar inte av att ploga trottoaren i byn. Den blir lämnad oplogad länge. Ibland så länge att förra entreprenören, Jacobssons, inte står ut med att se gamlingar med rullatorer eller föräldrar med barnvagnar gå ute på landsvägen. Enligt chefen för Jacobssons åkeri, Göran Jacobsson, rycker de då in och ser till att trottoaren blir plogad.


Undertecknad kan intyga att det är både besvärligt och farligt när inte trottoaren blir plogad.

 

Text & Foto Kent Livendahl

Av Kent Livendahl - 1 februari 2020 17:02

Vi var på lunchhäng på församlingshemmet i Hallen och där fick vi för en billig penning äta en god soppa. Tillbehör; smör och bröd och på det kaffe med gobitar.


Därpå lyssnade vi till Gabrielle Jacobsson. Gabrielle är tillbaka i Västra Storsjöbygdens församling efter fyra års frånvaro. Hon vikarierar som komminister/präst.


 
Gabrielle Jacobsson kom tillbaka till Västra Storsjöbygdens församling. Boken heter "Alltid älskad"


Församlingsherden Kerstin Strömberg har tagit tjänstledigt och då gick Ulf Persson in i  hennes ställe och då fick Gabrielle möjlighet att vikariera för Ulf.

Gabrielle berättade om sitt liv. På vägen till prästutbildningen hände det mycket, jobbade i hemtjänsten tex. Råkade ut för en olycka som skadade hjärnan. Fick naturligtvis professionell hjälp att komma tillbaka; hon nämnde att hon inte är riktigt frisk ännu. Rehabiliteringen pågick en tid på Remonthagen i Östersund, där det sägs att änglar finns. Vilka skulle de vara i så fall? Jo, personalen förstås. Enligt Gabrielle fanns det många duktiga sjukgymnaster, läkare, kuratorer som tog hand om patienterna där.

En period under rehabiliteringen kände hon sig väldigt ensam. Tillbringade mycket tid i patienternas väntrum, dels för att det ofta fanns människor där och för att det fanns ett stort akvarium med fiskar där. Det var sådana som födde levande ungar. Då tänkte hon ”när de är stora ska jag vara frisk”. Problemet var att när de första var stora och hade dött av nån sjukdom eller helt enkelt blivit uppätna, hade nya ungar fötts. Ständigt nya kom alltså till. Med den tanken kunde det ta väldigt lång tid innan hon blev frisk.


Så småningom blev hon utskriven från rehabiliteringen och då hände det som jag redan berättat om.
Församlingsherden tog tjänstledigt och då fanns det möjlighet för Gabrielle att komma tillbaka till församlingen som hon hade varit borta från under fyra år.
-Tack Kerstin och Ulf som ville ha mig tillbaka. Jag stortrivs att jobba som präst i denna församling, sa Gabrielle.    


 
Bönens kraft är stark tycker URS


Vi sjöng en psalm  bekände vår tro och välsignade  varandra. Då blir övergången naturlig att berätta om vår kamrat schweizaren URS som berättade lite om vad som hänt honom. Han tyckte att det viktigaste var att vi alltid ska hjälpa och stötta varandra. Bönens kraft är stark, menar URS. Att be för varandra är viktigt, tycker han.

Gabrielle nämnde mycket tänkvärt. Därför skriver jag av LITE ur en skrift som heter ”Alltid älskad” som hon visade.

 

Vi är inte värdiga-men Han är det!
Gör ditt bästa och sov sedan lugnt. Gud är vaken.
Det finns säkert många anledningar till varför Gud inte skulle kunna kalla just dig. Men oroa dig inte…du är i gott sällskap:

Moses stammade
Abraham var för gammal
Kung David var för ung
Profeten Hoseas fru var prostituerad.
Patriarken Jakob var en lögnare.
David hade förresten en affär också.
Med hustrun till en soldat som han lät mörda.
Kung Salomo var för rik.
Timotheus hade magsår.
Petrus var rädd för döden.
Lasaros var död.
Profeten Jona flydde från Gud.
Johannes Döparen var högljudd.
Moses syster Mirjam gillade att skvallra.
Gideon och Thomas tvivlade.
Profeten Jeremia var deprimerad.
Elia var utbränd.
Simson hade långt hår.
Noa drack sig berusad.
Moses hade kort stubin också.
Det hade Petrus med.


Det finns mer tänkvärt i denna skrift. Men om du vill läsa mer hör av dig till Gabrielle!


Ca 20 personer fick njuta av den goda lunchen och Gabrielles trevliga berättelse.

Tack Inger Woxlägd och Siri Nilsson som stod för det lekamliga.

 

Text & Foto Kent Livendahl  

Av Kent Livendahl - 28 januari 2020 18:14

Förintelsen minnesdag är alltid den 27 januari. 

I år är det 75 år sedan förintelselägret Auschwitz i Polen. befriades!

 

Låt oss minnas följande fakta med rubriken  FÖRINTELSEN 
Källa: Nationalencyklopedin (TT)

Förintelsen kallas nazisternas folkmord på judar, romer och andra folkgrupper före och under andra världskriget. Nazisterna ville förinta alla judar. Enligt FN:s officiella siffra krävde Förintelsen cirka sex miljoner judars liv.
Auschwitz är det tyska namnet på staden Oswiecim i södra Polen. Här byggdes det största och mest beryktade nazistiska koncentrations- och utrotningslägret under andra världskriget. Mellan en och två miljoner människor dog i Auschwitz.
Sobibor, Treblinka och Belzec var tre andra förintelseläger i nuvarande Polen. Efter kriget flydde kommendanten för de två förstnämnda lägren, Franz Stangl, till Brasilien. Han utlämnades senare till dåvarande Västtyskland där han ställdes inför rätta och dömdes 1970 till livstids fängelse, men han dog redan året därpå av hjärtsvikt.
Källa: Nationalencyklopedin (TT)


Nu skriver jag fritt ur hjärtat; Det jag först kommer och tänka på är att SD nu är det nästa största partiet i Sverige. Hur tänkte vi då? Rösta in ett parti i riksdagen, vars övergripande mål tycks vara att avskaffa demokratin (trots partiets namn Sverige-demokraterna).

En bekant till mig fixade en länk till en intressant historiebeskrivning om SD. Om du är intresserad av detta och kan klicka in dig till detta på facebook så varsågod; här är länken.


https://konkrt.se/2020/01/27/sverigedemokraterna-minns-forintelsen


Kent Livendahl

Av Kent Livendahl - 22 januari 2020 16:11

Nyligen fick församlingshemmet i Hallen nya fönster. Då pastoratet krävde in anbud så kom det in många, men då var inte Hallens El & Bygg med. Senare kom deras anbud in, och då visade det sig att de låg klart under de andra i pris och fick följaktligen jobbet. Det var en vinst för alla!!


Enligt kyrkvaktmästare Torbjörn Nilsson blev fönsterbytet ett verkligt lyft på flera sätt; förutom det rent  utseendemässiga blev det tystare och varmare i lokalen och följaktligen mycket bättre arbetsmiljö för personalen. De gamla fönstren var helt slut och gick inte att putsa längre, de ramlade helt enkelt isär om man försökte. De nya vänder man bara på för att rengöra på utsidan.


-Fönstren som sitter på södra och östra väggen har dessutom så kallade UV-filter som inte släpper igenom värme, berättar Torbjörn. Tidigare höll man på att svettas ihjäl varma sommardagar!

Duktiga snickarna som monterade fönstren heter Tomas Häggblom och Stig Albertsson.

 

Text & Foto Kent Livendahl 

 

 

 

 

 

 

Av Kent Livendahl - 20 januari 2020 21:37

I alla yrken använder man facktermer. När det gäller det kyrkliga frågade jag min hustru som är kyrkvärd hur man ska veta om det erbjuds nattvard vid ett kyrkobesök. Hon svarade: står det ”mässa” i kallelsen blir det nattvard, om det står bara ”gudstjänst”, ingen nattvard. Enkelt, eller hur?

Söndagen 19/1 var det mässa i Hallens församlingshem under ledning av vikarierande församlingsherden Ulf Persson med kantor Jan-Erik Wahlén och kyrkvärden Elisabet Livendahl.


Anders Durling var där för att hedra sin bortgångna mor Torborg. Hon blev 99 år och begravningen äger rum i Hallens kyrka på fredag den 24 januari kl 11. Bengt- Eric Norlén är anlitad som violinist på begravningen!


Det blev som vanligt en fridfull stund med psalmsång, predikan och möjlighet att åtnjuta nattvard.

Alla ”tjänstemän” skötte allt proffsigt.


Vid slutet av samlingen fick vi njuta av Wahléns postludium, och lära oss något nytt; han spelade en variation på melodin ”Blinka lilla…” efter originalnoter av  Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791). Huruvida Mozart komponerat melodin själv eller inte tvista de lärde.
Wahlén trodde att melodin var en trad. melodi som Mozart musikaliskt ”spånade” runt. Sällan har jag njutit av ett finare postludium.


Samlingen vid kaffebordet efteråt blev mycket trevligt. Inger Woxlägd och Siri Nilsson hade som vanligt ordnat allt; det var både gott och mysigt!

 

Text & Foto Kent Livendahl


  

Ulf Persson och Anders Durling

Av Kent Livendahl - 18 januari 2020 19:46

Den 1a oktober 2019 tog Ali Erdem över restaurangrörelsen 321ans kök efter Jeannette och Patrik Lodell som hade drivit den sedan den 2a november 2017!

Här ett par exempel på vad Jeannette och Patrik ordnade i restaurangen: En kväll blev gästerna under en dryg timme underhållna av Rask, ett band bestående av Aska och Jonas Staf  samt Fredrik Emanuelsson. Aska spelar dragspel, Jonas flöjt och slagverk. Repertoaren bestod av folkmusik, gammaldanslåtar och en och annan visa. De bor i Mattmar. Fredrik spelar gitarr och bor i Häljesund. Orkestern spelade på och fick ovationer som tvingade fram extranummer! Man kan hoppas att restaurangen anordnar fler musikkvällar på liknande sätt! Trevligt var det.

Jeannette och Patrik Lodell med Ali Erdem på oktoberfesten


En annan kväll, 27 oktober, ordnade Jeanette och Patrik Lodell oktoberfest. Ca 20 personer trivdes och lät sig väl smaka av menyn som bestod av: Pretzels, Bratwurst, Surkål, Pingvinklubba (sveinshaxe) Tysk potatissallad och till efterrätt Apfelstrudel med vaniljsås. Som dricka fanns det både ljust och mörk öl.  Vin, vatten och läsk fanns förstås också.
Dåvarande restaurangchefen Jeanette hade förstås hoppats på att någon skulle förhöja stämningen ännu mer genom att underhålla med lite joddling. Men de tillfrågade skyllde på den förkylning som många drabbas av denna tid på året. Stämningen var god ändå!
Jeanette som driver restaurangen lockade också med god mat och dryck att förtära under dessa kvällar.


Jeanette och Patrik Lodell vid invigningen den andra november 2017 

 

Nuvarande restaurangchef är alltså Ali Erdem.
Det är han och Tina Andersson som är personalen. Ali har jobbat åt Jeannette och Patrik och lärt sig en hel del hur restaurangen ska fungera och tagit efter Jeannettes vinnande koncept hur man tex fixar god mat, både husmanskost och a la carte. Dessutom bakar han urgoda pizzor!
Ali berättar: Ganska slitsamt med bara två stycken som driver restaurangen med lunchservering (husmanskost) mitt på dagen, sen lite uppehåll och på kvällen a la carte
.


Ali i aktion 

Ali har sökt alkoholtillstånd. Har ännu inte fått besked om han får eller inte får det.
-Det är kommunen som avgör det, säger Ali. Hoppas att jag får besked inom en månad.

Beskedet att meddelas så snabbt det är möjligt i bloggen Varsting och bygdebladet HIH.

- Om jag får alkoholtillstånd räknar jag med en ökning av gäster till restaurangen, säger Ali.

- Funderar hur Tina och jag ska orka med det; vi hade tidigare hjälp av en säsongsanställd pizzabagare. Han får inte komma tillbaka då han inte var tillräckligt serviceminded, berättar Ali. Det är A och O i detta yrke! Hoppas naturligtvis att vi får tillståndet, så löser vi personalfrågan sedan!

-Vi har öppet veckans alla dagar utom måndagar, säger Ali. Planerings- och beställningsdag och jag tar hand om administrationen själv men får en viss hjälp av Elsy. Jag hyr lokalen av Kalle Engblom och han tipsade om Elsie Wissing som jobbar åt Kalle. Elsie sköter ekonomin åt Järpens och Hallens El & Bygg.

 

  

Text & Foto Kent Livendahl

Av Kent Livendahl - 7 januari 2020 22:19

När jag går min dagliga promenad, ledsagad av min rullator eller mina två gång-stavar träffar jag alltid på folk i byn. Då växlar vi alltid några ord…ofta blir det om väder och vind. Men någon gång träffar jag på någon som jag inte har sett på länge; då blir alltid första frågan: Vad gör du nu förtiden?


Som många känner till har Tomas Ledin skrivit en sång som börjar just så. Då får man tankar om den folkkära artisten. Är inte han ursprungligen från Jämtland? Jo mycket riktigt; Wikipedia meddelar/ Ledin föddes i Östersund och växte under sina tidiga år upp i Rätan (Nederhögen) och sedan i Hölö utanför Södertälje, innan hans familj slutligen slog sig ned i Sandviken i början på 60-talet. Sina tidiga barndomssomrar tillbringade han också i Ådalen, hos sina farföräldrar. Hans far, Folke Ledin (född 1926 i Strömnäs) var rektor och modern, Margareta, (född Moberg 1927 i Mogata) var förskollärare; familjen omfattade även två yngre systrar. Båda föräldrarna fick som den första i sin släkt utbildning, och han har talat om de klassresor som gjorts i hans släkt. Han var en tid utbytesstudent i USA och när han återvände till Sverige vägrade han som motståndare till det pågående vietnamkriget göra värnplikt och fick så småningom frisedel.

Ibland träffar jag mina forna arbetskamrater på Allhuset, Birgitta Andersson, Emelie Berg, Anna Persson och barnboksbibliotekarien Camilla Stoll.


Ofta träffar jag sonen Olov med sin dotter Lovisa (14 år)  eller vår yngsta dotter Lina med sina två tvillingdöttrar Astrid och Elsa, nu hela fem år! Men Hustrun Elisabet och jag har två vuxna barn till; äldsta dottern Sara med sin familj, maken Erik och deras tre barn, Jesper 16, Lukas 14 och Linnea 8 år. Vårt näst äldsta barn heter Emma med maken Micke och deras barn tvillingflickorna Maria och Johanna 8 och deras yngsta Amanda 5år.

Om man då räknar antalet barnbarn så blir det allt som allt nio stycken! Det är familjen (klanen) man lever för plus några vänner och trevliga, hjälpsamma grannar. Nyss var våra vänner Stig och Ulla  på besök och åt middag med oss. Elisabet hade gjort en utsökt köttgryta i så stor mängd att den räckte till åtta portioner. Resten, en försvarlig mängd ligger nu i frysen!!


Till efterrätt serverades det krusbärskräm och fruktsallad, dock inte i samma mängd som grytan. Vi upptäckte att det gick jättebra att blanda krusbärskräm och fruktsallad.

 

Idag sitter hustrun och jobbar med sitt julklappspussel som hon köpte själv.

 

Häromdagen ringde en barndomskamrat bara för att önska Gott Nytt År! Det första han sa efter det var just Vad gör du nuförtiden och därefter Hur mår du nu nuförtiden en ännu mer relevant fråga till en 71-åring som har haft stroke och cancer, he he ! Trots det så gör jag mitt bästa för att hänga med i detta livet så länge som möjligt.

 

Text & Foto Kent Livendahl

Av Kent Livendahl - 7 januari 2020 14:48

Det var i oktober 2017 som Dagens Nyheters reporter Matilda Gustavsson först hörde talas om mediemogulen Harvey Weinstein. På trettondagen 2020 startar rättegången mot honom.

Åtalet gäller två våldtäkter men han anklagas också för otaliga sexuella trakasserier under lång tid. Det blev en inspiration för henne att starta en undersökning om klubben Forum på Sigtunagatan i Stockholm som hade nära band till Svenska Akademien. ”Klubben” är också namnet på hennes reportagebok som jag nu skriver om. Weinsteins övergrepp diskuterades på redaktionen men ingen av de manliga reportrarna hade hört talas om några namn i svensk offentlighet. Det var före metoo men kvinnorna visste om några.


Det gick rykten om kulturlokalen Forum på Sigtunagatan men Matilda Gustavsson trodde att det handlade om utnyttjande av unga konstnärer för gratis- eller svartarbete, inte sexuella trakasserier, ett uttryck som knappt fanns. Hon letade fram en gammal intervju med ”Rasmus” som 2009 berättat om Jean-Claude Arnault gift med akademiledamoten och poeten Katarina Frostenson och de som kallades ”flickor” och flockades runt honom. Paret samarbetade med landets elit inom musik, bildkonst och litteratur. Nobelpristagaren Svetlana Aleksijevitj var också där. Parets ambition var att uppnå en högre konstnärlighet genom att blanda de olika uttrycken. Katarina Frostenson inspirerades av målningar och skulpturer och bad konstnären Jan Håfström att få sova i hans ateljé för att komma fysiskt nära konsten. Håfström berättar för Matilda Gustavsson att det var speciellt att läsa dikterna Frostenson skrev utifrån hans konstverk. Andra konstnärer hade mindre positiva erfarenheter av samarbetet med poeten som erbjöds inträde i Svenska Akademien på stol nummer arton 1992. Jean-Claude Arnault håller i trådarna såväl i Forum som Akademien och hörs ofta säga ”Vet du inte vem jag är gift med?” Katarina Frostenson väljer ofta att läsa något hon skrivit istället för att uttala sig. Hon beskrevs i pressen som ”blek men skön” och den som skulle återskapa Akademiens förtroende efter Ekmans, Gyllenstens och Aspenströms avhopp. På Forum försvann flera konstnärers verk, vilket förklarades som ”inbrott” som aldrig klarades upp. Handlade det om pengar, fick konstnärer svaret: ”Här gäller andra lagar!” Om någon ifrågasatte Jean-Claude, oavsett på Forum eller i Akademien fick Katarina Frostenson ett raseriutbrott. Samma inställning har hon i sin bok ”K”. Jean-Claude är orättvist anklagad av ondskefulla och hysteriska kvinnor, megäror, som inte tål att några befinner sig på en upphöjd nivå. Horace Engdahl och Per Wästberg föreslog att han skulle få konstnärslön för sina insatser. I verkligheten fick Arnault avsevärda bidrag som användes till taxiresor och krogbesök med kvinnor. De som medverkade på Forum fick några hundralappar i ett kuvert eller arbetade helt gratis. Oegentligheterna på Forum och anklagelserna mot Arnault försökte Sara Danius klara upp genom en opartisk utredning, som Akademien i sin tur sopade under mattan och sparkade henne som ständig sekreterare. Nu är hon död och Svenska Akademien fortsätter att krisa genom konstiga uttalanden och märkligt och starkt ifrågasatt Nobelpris i litteratur 2019. Jean-Claude Arnault är för tillfället i fängelse men snart fri och utnjuter sin vän Horace Engdahls förtroende som gentleman och livsstilsförebild. Svenska Akademien vill fortsatt vara en sammanslutning av utvalda. Att önska sig en öppen utfrågning av hela Akademien är väl inte möjligt? De vill  fortsatt vara en upphöjd och hemlig institution.


Matilda Gustavsson undrade hur den dåvarande sekreteraren skulle reagera på den artikel hon publicerade i DN den 21 november 2017, där arton kvinnor anklagar Arnault för grova övergrepp, det som blev resultatet av hennes grävande journalistik, senare sammanfattat i ”Klubben”. Hur kan övergreppen och maktutövningen ha fått fortgå trots att många visste? Samma visa som med Weinstein.
De tilläts hålla på till dess att någon fick nog.   ”Klubben” är ett exempel på lysande litterär journalistik och vad metoo-rörelsen betyder vet man ännu inte.


Britt Jakobsson  Matilda Gustavsson   Klubben    En undersökning   Albert Bonniers Förlag

 

 

 


Skapa flashcards